唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
你自己搵得2萬5, 就唔好咁大諗頭想買樓收租啦, 同埋居屋補完地價都可以租比人架

係既,不過有邊個唔想好似rich dad and poor dad 咁。 想揾d 野投資才發現原來現實好難做到,結婚又洗一舊,首期又要洗。
諗返轉頭可能自己太心急
屋企點都有少少幫輕下你掛
你女朋友主要想買新少少既樓? 想邊區?

唉,我幫返屋企就差唔多。
女朋友其實睇地點,想住返市區。但市區除左居屋,得返唐樓揀。 依家諗住俾個post條女睇,等佢知道世界係點

俾個地方我地會好啲 你女朋友唔知現實就帶佢睇樓

我諗住睇將軍澳,黃大仙,鑽石山,觀塘

喔 咁呢幾區400萬真係好難買樓 得返縮則同單支 天馬仲有400萬以下
月入4 萬供多過1 萬我覺得好玩命

我同老婆得3萬頭啦 都供萬一啦

巴打買邊度?有無咩心路歷程分享

你上左車,已經好好,起碼叫市升有你份
你想自住定收租?自住就居屋啦。
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

有幾手700,希望幫補下

你知綠表居屋5%首期免壓測免按保?綠表4,500萬大把高質選擇,完全唔需要考慮私樓又貴又細又要多首期又要壓測

好,呢個係好好既資訊

400萬95%25年 月供1萬6千3。 你同條女結左婚先講啦,傻hi 樓主

自己供16300 真係供唔起,俾埋家用,水電管理費地租差餉屎都無。 屌,有乜可能唔俾人放租,政策玩9窮撚

個思維應該係,如果九成俾放租,好多炒家就會掃一堆番黎放租,個市仲升得勁D

學到野,你又有道理
得45萬咁少?

無父幹算係咁啦

認同 合理
45萬係兩個人加埋? 少左啲喎 你條女月月清?

如果係就飛得啦 想結婚又唔一齊儲錢

無計,女朋友出黎做野無耐

佢細你6年?

係既唔洗咁急結 你話你女友都係28就急姐 你係男人唔急啦 儲多幾年先

你一個月儲幾多?

佢23
兩個人加埋儲14500

你搵25k 都自己一個都應該儲到15k啦
你兩個都好大洗?
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

我人工小,無諗過租,好似好蝕。同埋租金邊個出

我初頭都係咁諗,但買左樓後發現其實唔會比租樓賺到幾多,我計比你睇

4年前買大西北私樓,380尺實用260萬,借8成,2.15%息,每月供7900左右,有3600係息

管理費1000

差響地租一季2000幾,你當800一個月

首期+裝修+所有雜費=70萬

好嘞,條數就係每月無得番轉頭既支出係3600+1000+800=5400

首期70鳩鳩地拎去做人仔定期4厘有多,即係一年有28000,每月有2600鬆D,咁已經8000,其實夠係大西北租樓或者係九龍租間細單位,仲未計家電廚廁壞野爛野搵人整要比錢

咁當然息係越供越少既,但呢個高位入市搏唔搏就睇你,不過唔好成日有個錯覺就係供樓就全部入自己袋,租樓就全部比晒人,供樓都有好多錢係收唔番既

1. 你計漏兩樣嘢
1. 你層樓4年可以轉2次按 當你唔玩咁盡啦 借230個 估計最少有大約4萬嘅回贈 扣律師費1萬 大約1250 一個月
2. 轉按cash out 咗2次 可以攞返17萬 你可以攞啲錢做定期

這未計你層樓升值加按多嘅rebate 同埋一樣做定期嘅收益

簡單嚟講 你唔明樓按嘅遊戲點玩 所以覺得租樓冇用

我明,但你呢個假設係建基於個樓市升啫(事實亦係4年年升左好多),但如果遇著跌市銀行收水就冇咁多回贈同未必借到咁多,同埋已經屬於財技,就等如果70萬我唔會話就去買騰訊一樣,因為想盡量撇除市況波動而去計供、租既支出,主要係想講供樓都有好多錢收唔番。

如果樓市唔升,租係抵過買

佢細你6年?

係既唔洗咁急結 你話你女友都係28就急姐 你係男人唔急啦 儲多幾年先

你一個月儲幾多?

佢23
兩個人加埋儲14500

你兩個都好大洗?

每月洗費4000, 家用7000, 屋企又有電器分期供緊,自己買下game, 我都知自己抵屌,唉
條女要俾家用,做account要考牌補習。
都未計交稅,又無差唔多6,7千,屌

唉,爸打加油,如果你唔急就儲多二年錢!睇下女朋友會唔會加人工,如果加左一皮,好多麻煩都少左
我自己屋企都煩緊買樓野,有層四百尺舊樓係手但住得勁逼,但老豆又怕煩又怕跌,一家四口一年搵一球都成日因為換樓/買樓野嘈到家無寧日。

有時真係想拉埋呀媽家姐搬走唔想理老豆,佢自己住舊樓,我地三個搬走自己供,唔靠佢。

佢細你6年?

你一個月儲幾多?

佢23
兩個人加埋儲14500

你兩個都好大洗?

家用,mpf, 稅, 保險, 電話, 上網, 返工車費飯錢
呢度已經好甘, 仲未計拍拖錢

ps雖然我自己都係咁省,但我係早午餐唔食夜晚食屋企,etc
問屋企借小小,儲多兩年,想辦法搵多小小。

巴打 諗多少少 9按始終風險大 你借緊好多錢
你要諗下9按得嘅樓普遍保值能力會較弱

就算過到壓測 你承受加息風險能力實則有幾高
如果供款一路升你有無退路

始終一大筆錢 還款期長 好多野可以發生 唔好計到岩岩好 你個收入叫做岩岩 meet 入場費
如果發生事你供唔到 你諗清楚你點算
政府唔求你去買樓你都唔好買住,細細地租住先,一路儲錢

佢細你6年?

你一個月儲幾多?

佢23
兩個人加埋儲14500

你兩個都好大洗?

每月洗費4000, 家用7000, 屋企又有電器分期供緊,自己買下game, 我都知自己抵屌,唉

樓主如果買樓時,最好即刻供斷電器

巴打買邊度?有無咩心路歷程分享

同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

我初頭都係咁諗,但買左樓後發現其實唔會比租樓賺到幾多,我計比你睇

4年前買大西北私樓,380尺實用260萬,借8成,2.15%息,每月供7900左右,有3600係息

管理費1000

好嘞,條數就係每月無得番轉頭既支出係3600+1000+800=5400

首期70鳩鳩地拎去做人仔定期4厘有多,即係一年有28000,每月有2600鬆D,咁已經8000,其實夠係大西北租樓或者係九龍租間細單位,仲未計家電廚廁壞野爛野搵人整要比錢

咁當然息係越供越少既,但呢個高位入市搏唔搏就睇你,不過唔好成日有個錯覺就係供樓就全部入自己袋,租樓就全部比晒人,供樓都有好多錢係收唔番既

1. 你計漏兩樣嘢
1. 你層樓4年可以轉2次按 當你唔玩咁盡啦 借230個 估計最少有大約4萬嘅回贈 扣律師費1萬 大約1250 一個月
2. 轉按cash out 咗2次 可以攞返17萬 你可以攞啲錢做定期

我明,但你呢個假設係建基於個樓市升啫(事實亦係4年年升左好多),但如果遇著跌市銀行收水就冇咁多回贈同未必借到咁多,同埋已經屬於財技,就等如果70萬我唔會話就去買騰訊一樣,因為想盡量撇除市況波動而去計供、租既支出,主要係想講供樓都有好多錢收唔番。

佢細你6年?

你一個月儲幾多?

佢23
兩個人加埋儲14500

你兩個都好大洗?

樓主如果買樓時,最好即刻供斷電器

同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

管理費1000

1. 你計漏兩樣嘢

供一部分係還本金,你係要諗,就黎不升,你層樓係會賺幾多
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

管理費1000

1. 你計漏兩樣嘢

供一部分係還本金,你係要諗,就黎不升,你層樓係會賺幾多
幫下儲錢 反正要住
40k買到都供死你 我兩個50k+都覺得吃力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞