唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
租住樓先
睇定 d, 樓價跌 10% 即買
相信屋企人會支持你等下

升左30%跌10%都冇用啦
自己28歲 月入2萬5。 另一半搵15000,依家儲左45萬
係咪應該諗居屋?? 求指教

月入2萬5居屋都爆標喎,下期好似會加大入息,不過單人抽居屋都無咩好野你揀

我公務員,其實可以拎綠表買居屋,
但係我唔知應該點決定, 畢竟買第一層樓係一個一生既決定, 我應該買間開放式先,定係直接買居屋好??

幾多年年資?申請定先啦,第一年通常唔中,跟住第二年再申請,會有得排後補,年資要求會低d

你如果買新樓,唔係自住,我勸你咪買,,扣埋管理費,差餉,個回報分分鐘低過2%

你有得申請綠表就梗係申請啦,做乜要同父幹爭新樓

我依家6年年資了
唉..依家身邊十個9個買樓既都係父幹撚,無家底真係好撚灰

你係公務員已經好過唔少人啦
可以買二手公屋。。。

有綠表先得
遠又話遠,細又話細,舊又話舊,最好300 萬有地鐵上蓋三房套,咁就社會太平

屯門大興花園幫到你,
不過就要380萬

我5月頭買左屯門一個單位
早幾日隔離鄰居賣左 已經爭左一千蚊尺了

其實點解你會買屯門,你住開新界北?

住左好多年屯門既人 多數會買返屯元天 係咁姐

住左咁多年屯門,唔講價錢
間中撞到啲中學生都係普通話
唔好養屋企人
唔好養屋企人

邊有得唔養
城點幫到你

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工

又要馬兒好

又要馬兒不吃草

十年前根本無人會諗大西北
十年後問同一個問題
之後有人答住梅窩
嫌棄既人都係唔知足

講黎都曬氣,
買左就可以滾番間樓出黎,首期借會愈來愈大,到時可以住番市區

升就係ja 大哥 ,如果買完跌, 就焗住屯門
我都睇過借9成唔租得出去
但個個話得 姐係點其實 樓主搵到答案未
城點幫到你

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工

又要馬兒好

又要馬兒不吃草

十年前根本無人會諗大西北
十年後問同一個問題
之後有人答住梅窩
嫌棄既人都係唔知足

講黎都曬氣,
買左就可以滾番間樓出黎,首期借會愈來愈大,到時可以住番市區

升就係ja 大哥 ,如果買完跌, 就焗住屯門

如果繼續升,屯門都冇得你住
唔租得,陣間俾租客隊,要即刻拎返幾成出黎還按揭
屯門城點應唔應該入票,屯門人點睇

屌有fd 借9成買完租左出去

屌有fd 借9成買完租左出去

其實簽租約嗰陣有份野俾租客簽,如果租客醒會知道你係借9成。 無事就無事,只可以咁講
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

你過幾年會有綠表ga la, 買屯門做乜

15k 一呎呀城點
其實28歲唔使咁急買樓喎
儲多幾年錢 到有一球左右 選擇會比宜家多好多

而家時勢難講...

儲到一球既時候都唔知買到d 咩啦

隨住時日 你儲錢會多左但整體樓價又係升 可能打返個和甚至越來越追唔到

呢位手足心水清 又通脹 又盛
10年前買樓都有人覺貴

依家呢種感覺就好似高追騰訊咁

而家時勢難講...

隨住時日 你儲錢會多左但整體樓價又係升 可能打返個和甚至越來越追唔到

10年前買樓都有人覺貴

怕就唔好買,買就唔好怕,租樓日日賺
自己28歲 月入2萬5。 另一半搵15000,依家儲左45萬
係咪應該諗居屋?? 求指教

月入2萬5居屋都爆標喎,下期好似會加大入息,不過單人抽居屋都無咩好野你揀

我公務員,其實可以拎綠表買居屋,
但係我唔知應該點決定, 畢竟買第一層樓係一個一生既決定, 我應該買間開放式先,定係直接買居屋好??

幾多年年資?申請定先啦,第一年通常唔中,跟住第二年再申請,會有得排後補,年資要求會低d

你如果買新樓,唔係自住,我勸你咪買,,扣埋管理費,差餉,個回報分分鐘低過2%

你有得申請綠表就梗係申請啦,做乜要同父幹爭新樓

我依家6年年資了
唉..依家身邊十個9個買樓既都係父幹撚,無家底真係好撚灰

灰乜 你起碼望到間居屋

咪就係... 你叫我地呢啲連屎都冇得食嘅情何以堪
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

我人工小,無諗過租,好似好蝕。同埋租金邊個出

15k 一呎呀城點

年年跟年資排,有心理準備未必咁快有
真係要磨幾年
政府又有退休潮,老野臨退役就衝出來入
文職仲要同紀劣部隊爭quota
新制有綠表冇咩so
45萬係兩個人加埋? 少左啲喎 你條女月月清?

如果係就飛得啦 想結婚又唔一齊儲錢
45萬係兩個人加埋? 少左啲喎 你條女月月清?

如果係就飛得啦 想結婚又唔一齊儲錢

無計,女朋友出黎做野無耐

15k 一呎呀城點

年年跟年資排,有心理準備未必咁快有
真係要磨幾年
政府又有退休潮,老野臨退役就衝出來入
文職仲要同紀劣部隊爭quota
新制有綠表冇咩so

依家排希望入到waiting等大下年

而家時勢難講...

10年前買樓都有人覺貴

你將啲錢放哂入REIT度你筆錢咪跟樓價升囉

正常好多人咁做 潛規則 冇事發生冇人會搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞