唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
朋友話 首置 過壓測 兩個人 5-600萬都可以9成按 係米真

呢個應該唔係你朋友, 係仇家黎

除非新樓用發現商按揭先有可能, 不過多數新樓發展商二按都係最盡做到85%

佢話銀行做到9成俾佢地

冥通呀?

7月
笑左
朋友話 首置 過壓測 兩個人 5-600萬都可以9成按 係米真

借盡好似480萬

一般銀行只可以借6成
樓價400 -600萬 可以借多兩成(6+2=8成) 但係要 KHMC 批准 同埋要為多左出嚟呢兩成買保險
樓價400萬以下 可以借多三成(6+3=9成) 一樣要批同保險

有心置業嘅人士就算覺得自己未儲夠錢
都可以求其揀個大屋苑中層細單位去銀行問下
帶齊自己一至半年入息證明 近兩年稅單同 bank statement
了解清楚自己供款能力 按揭可以大概做幾多
當然你一日未簽臨約 銀行都只會答你約數
同埋約下經紀去睇下樓 睇唔洗錢 怕佣金個 d 問題叫多個 fd or 親戚去 搵佢簽

係連登問點都唔夠自己睇好
睇過你就知自己有好多on9 天真諗法 開始認真計數儲錢
加油

你朋友都幾outdated
好奇問下,45萬係cash?會唔會用黎投資(股票,基金...etc)?
等筆錢有D增長都會好D

樓主個情況係可以買到樓的,如果你死都話不要9成你就慢慢儲啦,到時樓價樓升一成,又可以重新儲過,諗起都開心

你朋友都幾outdated

岩岩睇咋佢

樓主個情況係可以買到樓的,如果你死都話不要9成你就慢慢儲啦,到時樓價樓升一成,又可以重新儲過,諗起都開心

原本買到 變買唔到
成日諗野咁負面變相咩都做唔到
遠又話遠,細又話細,舊又話舊,最好300 萬有地鐵上蓋三房套,咁就社會太平

新架坡咪咁…人地有乜問題﹖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞