唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

我人工小,無諗過租,好似好蝕。同埋租金邊個出

我初頭都係咁諗,但買左樓後發現其實唔會比租樓賺到幾多,我計比你睇

4年前買大西北私樓,380尺實用260萬,借8成,2.15%息,每月供7900左右,有3600係息

管理費1000

差響地租一季2000幾,你當800一個月

首期+裝修+所有雜費=70萬

好嘞,條數就係每月無得番轉頭既支出係3600+1000+800=5400

首期70鳩鳩地拎去做人仔定期4厘有多,即係一年有28000,每月有2600鬆D,咁已經8000,其實夠係大西北租樓或者係九龍租間細單位,仲未計家電廚廁壞野爛野搵人整要比錢

咁當然息係越供越少既,但呢個高位入市搏唔搏就睇你,不過唔好成日有個錯覺就係供樓就全部入自己袋,租樓就全部比晒人,供樓都有好多錢係收唔番既

1. 你計漏兩樣嘢
1. 你層樓4年可以轉2次按 當你唔玩咁盡啦 借230個 估計最少有大約4萬嘅回贈 扣律師費1萬 大約1250 一個月
2. 轉按cash out 咗2次 可以攞返17萬 你可以攞啲錢做定期

這未計你層樓升值加按多嘅rebate 同埋一樣做定期嘅收益

簡單嚟講 你唔明樓按嘅遊戲點玩 所以覺得租樓冇用
月入4萬求4球以下九龍盤
要新樓,鐵路上蓋,最少兩房

我都想

十年前?

俾左成400 萬出黎有呢d 要求好基本
半個鐘內要過到海

戇鳩
你4百萬好撚大呀

半個鐘返工放工先叫合理啦
考慮到將來會結婚生仔,兩房就一定
舊樓好殘唔想住,買緊係買新樓
要有會所比我唔想出街果陣可以娛樂下
400 萬差唔多啦,已經揀九龍區了
再俾多d 我就住港島啦

都啱吓 500萬住600呎港島新樓添 有套廁㗎
有晒首期?
月入4萬先勉強過到stress test詐woh

未有,依家先得45萬..如果借9成,仲要俾按保,律師費,起碼6,70萬先找到數。

按保可以打埋入供樓條數度供喎,律師費就有限錢啫,代理俑金記住講數,通常可以講低D,唔肯就搵第二間,個市成交少D經紀通常都肯既,最金其實係厘印同傢電裝修

代理俑金減少,
其他野可減,代理俑金就一定不能減少,
草左幾耐先有45萬
有晒首期?

未有,依家先得45萬..如果借9成,仲要俾按保,律師費,起碼6,70萬先找到數。

按保可以打埋入供樓條數度供喎,律師費就有限錢啫,代理俑金記住講數,通常可以講低D,唔肯就搵第二間,個市成交少D經紀通常都肯既,最金其實係厘印同傢電裝修

代理俑金減少,

有晒首期?

代理俑金減少,

可以私底下買野送比代理,除時可以幫你講到業主平10-20萬比你

我都想

十年前?

半個鐘內要過到海

戇鳩
你4百萬好撚大呀

再俾多d 我就住港島啦

黎緊SHK 個新盤北角海旋幾岩我
港島樓我預5-600萬買兩房夠唔夠?

我都想

十年前?

半個鐘內要過到海

戇鳩
你4百萬好撚大呀

再俾多d 我就住港島啦

夠㗎啦 開平啲8000蚊呎賣俾你 兩折咋
有晒首期?

代理俑金減少,

可以私底下買野送比代理,除時可以幫你講到業主平10-20萬比你

你咩政府工 講得?

紀律部隊

officer?
有晒首期?

代理俑金減少,

唔係喎,我果時買樓朋友教,私底下同個代理傾,最尾比0.7%就得

利申:我幫襯果間係專做大西北既祥X

代理都係打工,不如老細話最近市不好,只出70%人工你
有晒首期?

代理俑金減少,

唔係喎,我果時買樓朋友教,私底下同個代理傾,最尾比0.7%就得

利申:我幫襯果間係專做大西北既祥X

代理幫你講到平10萬,咩都係番到啦
你想自住定收租?自住就居屋啦。
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

有幾手700,希望幫補下

你知綠表居屋5%首期免壓測免按保?綠表4,500萬大把高質選擇,完全唔需要考慮私樓又貴又細又要多首期又要壓測

好,呢個係好好既資訊
你想自住定收租?自住就居屋啦。
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

有幾手700,希望幫補下

你知綠表居屋5%首期免壓測免按保?綠表4,500萬大把高質選擇,完全唔需要考慮私樓又貴又細又要多首期又要壓測

公務員係咪入職2年就可以拎綠表?
拎綠表買二手居樓好似抵玩D?

好似要confirm 左先得
屯門城點應唔應該入票,屯門人點睇

你過幾年會有綠表ga la, 買屯門做乜

15k 一呎呀城點

年年跟年資排,有心理準備未必咁快有
真係要磨幾年
政府又有退休潮,老野臨退役就衝出來入
文職仲要同紀劣部隊爭quota
新制有綠表冇咩so

依家排希望入到waiting等大下年

入到waiting都唔代表實得,唔得既話有無後補plan啊?
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

我初頭都係咁諗,但買左樓後發現其實唔會比租樓賺到幾多,我計比你睇

4年前買大西北私樓,380尺實用260萬,借8成,2.15%息,每月供7900左右,有3600係息

管理費1000

好嘞,條數就係每月無得番轉頭既支出係3600+1000+800=5400

首期70鳩鳩地拎去做人仔定期4厘有多,即係一年有28000,每月有2600鬆D,咁已經8000,其實夠係大西北租樓或者係九龍租間細單位,仲未計家電廚廁壞野爛野搵人整要比錢

咁當然息係越供越少既,但呢個高位入市搏唔搏就睇你,不過唔好成日有個錯覺就係供樓就全部入自己袋,租樓就全部比晒人,供樓都有好多錢係收唔番既

1. 你計漏兩樣嘢
1. 你層樓4年可以轉2次按 當你唔玩咁盡啦 借230個 估計最少有大約4萬嘅回贈 扣律師費1萬 大約1250 一個月
2. 轉按cash out 咗2次 可以攞返17萬 你可以攞啲錢做定期

我明,但你呢個假設係建基於個樓市升啫(事實亦係4年年升左好多),但如果遇著跌市銀行收水就冇咁多回贈同未必借到咁多,同埋已經屬於財技,就等如果70萬我唔會話就去買騰訊一樣,因為想盡量撇除市況波動而去計供、租既支出,主要係想講供樓都有好多錢收唔番。

撇除你收入同首期你一定買到樓tim

我都想

十年前?

半個鐘內要過到海

戇鳩
你4百萬好撚大呀

再俾多d 我就住港島啦

唔係海璇就應該得
北角歡迎大家
一個人月入七萬可以點買樓?
同你差唔多
我打算租套房同居1年先
睇下夾唔夾先

你地點睇?

管理費1000

1. 你計漏兩樣嘢

我明,但你呢個假設係建基於個樓市升啫(事實亦係4年年升左好多),但如果遇著跌市銀行收水就冇咁多回贈同未必借到咁多,同埋已經屬於財技,就等如果70萬我唔會話就去買騰訊一樣,因為想盡量撇除市況波動而去計供、租既支出,主要係想講供樓都有好多錢收唔番。

一個人月入七萬可以點買樓?

冇首期定有首期
兩人月人4萬加埋父母700萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞