唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
屯門城點應唔應該入票,屯門人點睇

屯門買完等升啦 遲啲咁多基建

AA 除左咩都唔理就叫人買樓同埋咩都唔理就叫人跟佢入飛抽新樓之外仲識咩

我有叫佢唔理?
以家香港銀行多錢都水浸 美國加息 香港都唔加
您知唔知香港政府有幾多儲備?
知唔知一有平野有幾多人搶?
知唔知錦上路地價幾貴?

你除左拋一堆問題出黎之外有講過咩 都無內容O既
係有心幫樓主O既就去幫樓主計下按揭壓測
search 下你公司個database 有D咩盤係樓主買得起O既建議下帶佢去睇啦
剩係識叫人買樓同入飛抽新樓,你又知樓主抽中左供得起?
定係你連壓測都唔識計?search 你公司database 睇下有咩盤都唔識? 剩係識去新盤現場打交?

我有撚叫過佢抽咩 您估全部都係咁?
買元朗舊樓啦 做到九成 雞地果邊 300幾萬 300幾呎
嘉湖您都冇得揀
你想自住定收租?自住就居屋啦。
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

有幾手700,希望幫補下

你知綠表居屋5%首期免壓測免按保?綠表4,500萬大把高質選擇,完全唔需要考慮私樓又貴又細又要多首期又要壓測

好,呢個係好好既資訊

400萬95%25年 月供1萬6千3。 你同條女結左婚先講啦,傻hi 樓主

自己供16300 真係供唔起,俾埋家用,水電管理費地租差餉屎都無。 屌,有乜可能唔俾人放租,政策玩9窮撚

個思維應該係,如果九成俾放租,好多炒家就會掃一堆番黎放租,個市仲升得勁D

市場上緊本係咁 您睇ava61有邊個自主
有幾多個買家唔係比九成放租?
以家唔升得勁 因為個3年ssd同埋 買多間要比稅既法列
如果反去舊時有麼貨 肯定以家個市傻撚左了
升佢加辣 跌佢減辣 好簡單
屋企點都有少少幫輕下你掛
你女朋友主要想買新少少既樓? 想邊區?

唉,我幫返屋企就差唔多。
女朋友其實睇地點,想住返市區。但市區除左居屋,得返唐樓揀。 依家諗住俾個post條女睇,等佢知道世界係點

俾個地方我地會好啲 你女朋友唔知現實就帶佢睇樓

我諗住睇將軍澳,黃大仙,鑽石山,觀塘

喔 咁呢幾區400萬真係好難買樓 得返縮則同單支 天馬仲有400萬以下

黃大仙有舊樓岩唔岩?
係地鐵部隔離
樓主我當年公屋換居屋,到而家我好後悔只係買咗居屋兩房,點解當時唔識諗而唔買三房。

你有得用綠表,老死都要申請,申請到一定一定要買三房,頂硬上都要。

呢間就係你一世人的最後堡壘,以後都唔賣架啦。

之後再慢慢儲錢買私樓作投資,真係好發逹先搬去私樓住,不過坦白講樓主做公務員而唔係AO的話都好難好發逹。
屋企點都有少少幫輕下你掛
你女朋友主要想買新少少既樓? 想邊區?

唉,我幫返屋企就差唔多。
女朋友其實睇地點,想住返市區。但市區除左居屋,得返唐樓揀。 依家諗住俾個post條女睇,等佢知道世界係點

俾個地方我地會好啲 你女朋友唔知現實就帶佢睇樓

我諗住睇將軍澳,黃大仙,鑽石山,觀塘

喔 咁呢幾區400萬真係好難買樓 得返縮則同單支 天馬仲有400萬以下

黃大仙有舊樓岩唔岩?
係地鐵部隔離

講黃大仙我熟過你
樓主我當年公屋換居屋,到而家我好後悔只係買咗居屋兩房,點解當時唔識諗而唔買三房。

你有得用綠表,老死都要申請,申請到一定一定要買三房,頂硬上都要。

之後再慢慢儲錢買私樓作投資,真係好發逹先搬去私樓住,不過坦白講樓主做公務員而唔係AO的話都好難好發逹。

好,多謝提議。三房 未補 400萬留下依家真係好少。
我現在爸爸媽媽都住緊3房居屋,地方真係好好用!
認同呀,公務員係無得發達。就算幾努力做野都係跟薪級表。
一句講哂,45萬你根本無得去選擇

尋日做左D research真係無乜得揀..
4皮買樓。。
冇追po
其實你有綠表已好過好多人啦

我自己幾個月前買左個屯門400萬 月供13000
都要7/80萬埋單

但而家已經430萬...
4皮買樓。。

都唔係唔得既 但要求唔可以高
你想自住定收租?自住就居屋啦。
收租仲要新樓,交完管理費差餉稅係極少肉食,仲要take樓價跌個risk. 咁不如買700好過

有幾手700,希望幫補下

你知綠表居屋5%首期免壓測免按保?綠表4,500萬大把高質選擇,完全唔需要考慮私樓又貴又細又要多首期又要壓測

好,呢個係好好既資訊

400萬95%25年 月供1萬6千3。 你同條女結左婚先講啦,傻hi 樓主

自己供16300 真係供唔起,俾埋家用,水電管理費地租差餉屎都無。 屌,有乜可能唔俾人放租,政策玩9窮撚

個思維應該係,如果九成俾放租,好多炒家就會掃一堆番黎放租,個市仲升得勁D

想問下aa, 其實新界西北區d納米樓係咪真係咁多人租..
40k買到都供死你 我兩個50k+都覺得吃力

巴打50k+ 每月屋企開支,供款大約幾多?
冇追po
其實你有綠表已好過好多人啦

我自己幾個月前買左個屯門400萬 月供13000
都要7/80萬埋單

但而家已經430萬...

你就好! 我如果要儲到7,80萬,真係分分鐘兩年後既事。
到時講緊500萬啦又

好,多謝提議。三房 未補 400萬留下依家真係好少。
我現在爸爸媽媽都住緊3房居屋,地方真係好好用!
認同呀,公務員係無得發達。就算幾努力做野都係跟薪級表。

4皮買樓。。

依家時勢都無辦法,上左車起碼升市有份先啦
希望會越供越舒服。

其實我都係諗住自己供
而家30k左右供13k

其實我都係諗住自己供
而家30k左右供13k

我覺得最緊要係首期 而唔係供唔起
有冇親戚肯借?
4皮買樓。。

依家時勢都無辦法,上左車起碼升市有份先啦
希望會越供越舒服。

其實除左失業同大幅加息,基本都係會越來越輕鬆
搵咁少好難幫到你
到時供都供死你

同埋只係女朋友??同女朋友夾份買樓??
真心??

好,呢個係好好既資訊

想問下aa, 其實新界西北區d納米樓係咪真係咁多人租..

洪水橋尚築200幾呎既單位 冇哂租盤
呢個市場趨勢黎 咁多納米樓起緊 唔係冇得解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞