唉,想問下大家, 兩個人月入共4萬,可以點樣買樓??

360 回覆
8 Like 64 Dislike
自己28歲 月入2萬5。 另一半搵15000,依家儲左45萬
係咪應該諗居屋?? 求指教
真係覺得好攰
城點幫到你
有晒首期?
月入4萬先勉強過到stress test詐woh
買住開放式先啦 有得痴屋企人住就痴住先,間開放式租出去收租供樓,再慢慢換大換上去啦
買住開放式先啦 有得痴屋企人住就痴住先,間開放式租出去收租供樓,再慢慢換大換上去啦

最慘借9成,唔俾租出去...定係有d咩特別方法租??
自己28歲 月入2萬5。 另一半搵15000,依家儲左45萬

月入2萬5居屋都爆標喎,下期好似會加大入息,不過單人抽居屋都無咩好野你揀
有晒首期?

未有,依家先得45萬..如果借9成,仲要俾按保,律師費,起碼6,70萬先找到數。
城點幫到你

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工
搵過個搵25000 嘅女

月入2萬5居屋都爆標喎,下期好似會加大入息,不過單人抽居屋都無咩好野你揀

我公務員,其實可以拎綠表買居屋,
但係我唔知應該點決定, 畢竟買第一層樓係一個一生既決定, 我應該買間開放式先,定係直接買居屋好??

最慘借9成,唔俾租出去...定係有d咩特別方法租??

大把人咁做 供到邊個得閒理你

你o岩,最好條女有埋加拿大passport
城點幫到你

城點個位置都幾好,但入屯門女朋友會發癲。佢成家住觀塘,灣仔返工

觀塘堆舊樓有無得諗
城點幫到你

又要馬兒好
城點幫到你

又要馬兒好

你o岩! 又要馬兒好,屌佢老母西
城點幫到你

觀塘堆舊樓有無得諗

多謝建議,依家睇下先
等housing allowance

我公務員,其實可以拎綠表買居屋,
但係我唔知應該點決定, 畢竟買第一層樓係一個一生既決定, 我應該買間開放式先,定係直接買居屋好??

幾多年年資?申請定先啦,第一年通常唔中,跟住第二年再申請,會有得排後補,年資要求會低d

你如果買新樓,唔係自住,我勸你咪買,,扣埋管理費,差餉,個回報分分鐘低過2%

你有得申請綠表就梗係申請啦,做乜要同父幹爭新樓

你o岩,最好條女有埋加拿大passport

邊個叫我
有晒首期?

未有,依家先得45萬..如果借9成,仲要俾按保,律師費,起碼6,70萬先找到數。

按保可以供架嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞