[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
single shooting但撳得比較快
係 想講唔夠穩定
放鏡係咪都可以去肥花
只有不定期trade in活動
冇得淨放鏡
我都會日頭用呀,見到有300又唔算重,打算入
想問super 35係咪要係menu先㩒到? custom setting 得唔得架?
A7c2暫時set左係光圈、ISO、曝光補償、風格外觀,想問有無野係必定要set會方便d?
可custom
Thx!
我set左做c1制。好方便
我用a7iv有四粒自定鍵
你可以參考下,分別係對焦模式、對焦範圍、測光模式同crop mode
通常都係前後轉盤set做光圈/快門睇自己習慣
後面個轉盤(iso/display果個)睇下你手型,我本來有set野但如果拎啲重嘅鏡手指公下面舊肉成日會hi到之後就取消左
曝光補償就用最右邊個轉盤啦
C1我set做放大俾MF時用
但係我都改左紅色錄影制做其他custom野因為我唔拍片
垃圾桶轉左做focus mode
下制改左轉ai object
中間制set左做s mode 1/1000 auto iso有咩突發野可以用
Af-on set左 tracking on+af on , 配af-c用方便
Super 35我就剩係某d鏡會用,但嗰啲鏡身通常都有Custom制所以直接set落鏡身個制度

另外我都set左zebra既
Iso/display/shooting mode唔改
去星際啲鋪問價?
請問a7c2點解好過a7cr? 關像素點大小事?
估唔到咁多人會攞走WB粒快捷鍵做其他嘢
雖說影RAW的確係WB任執
但係搭埋風格外觀影RAW+J其實機身WB都幾重要
A7cr 除左 4k 30fps apsc mode 外拍片都係用sub sample , 畫質會好粗,a7c2 就 4k30 7k crop / 4k60 apsc crop 都做倒oversampling

其實比起其他牌子都係垃圾,擺明係迫人拍片買 fx 系列
可能我少用jpg同風格外觀
Wb set左係fn menu, 同埋WB未必要成日改,可能個場景一開始set一次之後唔洗成日快速地改,但冇咩野我都係長期AWB
不過呢d都係使用習慣啦
我直接set左個轉盤係改k值
白係比較多人覺得出黎嘅顏色出黎最正常
其實我都係長期AWB
但係以前用a73個AWB間唔中會發癲
所以都係唔敢攞走粒WB制
依家換咗機仲未實驗夠 嚟緊去次旅行就見真章
有段時間我錄影mode都係咁set
依家轉返做EV搭自動ISO用
然後C1撳一下再碌轉盤就係WB
Sony想直出影靚相,WB最好自訂
網上既AB test,唔同牌影出嚟d色Sony唔會輸
但去到用家度就覺得C/N好啲就係Sony AWB成日出事

我自己測試...C/N/S/P/F
Sony AWB真係最垃圾去到4代機叫做追得上其他牌幾年前既準確度
試過4部機對住泥地背景,主體綠葉植物
C/N/F都無偏得好嚴重,N個人覺得係最準
Sony係主體綠葉都變偏黃
Sony近年啲機身都好唔長進
每部機總係閹少少
想買部全能既去到A1都要食佢個垃圾mon

而家計A7iv係我覺得最平衡既一部
希望其他廠迫到佢出部靚spec既A7v/A1ii
你地有冇人有用外mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞