[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
影室外既話玩既相,其實離遠影個感覺會正好多
70200好正

影單人小朋友其實wide 唔大重要
合照可能用番電話影仲好
室外真係長焦正d
室外其實用70-200,都會好wide,因為太遠
就咁講冇意思
我估焦段係向前伸手舉起手指公
比較個人身高同手指公長度
呢度好多唔同講法
好難決定
24-70呢段基本上上手會係最易
包哂熱門35同50mm,而24-28就同iphone 1x差唔多
Btw師兄你都好似問左唔少次,都仲未決定到買咩
如果真係揀唔到,焦段寛2070g或者t28200比自己試多幾個焦段睇下自己鍾意咩可能會更加好
你用咩body?
我係你情況係會2070+大光圈定焦
其實呢啲可以換鏡頭嘅相機就係冇得一鏡走天涯咩都有
每個鏡頭都有取捨,一係買rx10
主要係你想影嘅相有咩感覺
講70200既巴打講影既係第三身離遠觀察小朋友嘅感覺
同埋因為個焦段同手機好唔同,加上虛化好容易睇得出個分別,簡單講皮幾兩皮嘢影完up上ig同手機影差唔多咁我買嚟做咩但係你要一鏡方便,我覺得70200室內會好難用
推2875既巴打係推比較大光圈
想一鏡輕便有畫質快dd對焦就用原廠standard zoom
而且廣角段多1mm有用過長焦段多1mm
好老實咁講,全部都冇錯既,俾我自己簡我會用兩支定焦啦
如果你唔識操作部機用auto,冇構圖冇剩,唔執相,手機影室內好大機會靚過相機影
2070就實冇死,記錄下小朋友生活肯定夠,廣角唔好拉到變晒形就ok
如果你依家咩嘢鏡都冇,咪買左支2070先,覺得唔夠虛化咪加支大光圈,覺得唔夠長咪加支70200,唔夠wide咪加廣角,唔係攝影點會窮三代
你實質影左先再睇需要啦,我地唔識你小朋友唔知你咩活動多好難推薦,到時支2070唔影小朋友咪去旅行用囉
出街一機兩鏡一個sling bag都唔係好重姐
a7c ii
有機冇鏡?
唔知買乜一律建議一支搞能掂
點解唔買左支35 1.8玩住先
平平地買55 F1.8 ,包你屋企人會睇到分別
我都係a7c2 買嚟影小朋友同旅行用,最後買左一支攪撚掂同騰龍50-300
我有40G
新Po 留名
點解無人坐出去欄杆位
買左a7c2拉!想問各位大佬,部機有咩要特別同一定去set架?
信仰無價啦
執唔執相? set 左raw/jpg同埋raw format
剩底既都係set fn menu同custom制睇自己習慣常用操作
Set番awb去白
會執呀!Thank you
Thx!
因為準備埋站走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞