[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
Nikon支135啲圓形散景簡直不得了
70200 f2.8唔夠大光圈?
咁你搵唔搵到支70200 f2/f1.8俾大家開下眼界先?

咁又係嘅,連400GM都俾你話過係細光圈
你仲有啲咩狗噏唔出呀
死大陸仔
想知70-200到底難用係邊
純粹我自己經驗 香港啲景亂得嚟人又多
長焦可以幫手帶出主體同隔走唔想影嘅嘢
當然啦 影室內或者餐廳打卡相的確係爭少少嘅
有時環境唔許可你行咁開影/構圖
我想問A7CR連拍又如何?會不會有果凍效果?
會 ,應該勁過c2同a7vi
唔係stacked cmos,再高像素就越勁果凍
打錯左a7 6
我都覺得70200係易用,啱新手玩嘅焦段。
容易突出主體,有少少遠近就好易用散景去消除個background。亦同一般視覺差好遠,所以都幾易影到啲比較特別嘅相。

最難用我覺得係24/35哩啲位,唔識構同,好多時出到來效果會好普通,色彩光暗唔執下,好易覺得重衰過用iPhone影
24mm真係好容易影到到此一遊咁
當然我知係我技術問題
所以之前攞24出去玩都係盡量影啲誇張啲嘅動作
用多啲鏡頭本身嘅畸變去製造張力

35mm我覺得係易學難精嘅焦段
要影到相好易 但係影張靚相唔易
28-200同50-300都包含左70-200呀
35 唔夠光圈既仲衰過ip
其實你係咪想講70200焦段窄,28200同50300易上手d?
28-200呢類天涯鏡同大/小三元比冇咩意義
定位唔同 客路都完全唔同
50-300講焦段覆蓋上的係係勁
但係光圈同光學質素都係追唔上 價錢都反映咗

純粹講支鏡夠唔夠泛用好睇人
我唔覺得齋睇焦段就可以得到答案
係呢個意思
大三元確實算高級
小三元我覺得只係算入門到進階啦
或者咁講,我眼中鏡頭比較係睇用途
70-200呢段如果俾2.8真係好實用,真係講遠200又唔算特別遠,用係室內暗少少2.8都可以放心咁用
但係俾到4就大打折扣
解決呢個問題都有辦法,做輕囉,輕啲我係接受到佢得200嘅
所以佢輕得40g仲外變嗰下,我係覺得失望嘅
另外如果係做100-300/4都實用,肯定會重少少但係吸引力會大增
咁又唔係張張相都要blur曬背景嘅
可以介紹下佢哋物有所值嘅點
以前嘅Sony小三元的確係次級產物
現代Sony小三元更多係sidegrade而唔係downgrade
放棄光圈去換功能或者焦段

外變焦應該會越嚟越多
畢竟做內變焦好難做得細支/短身
對一般消費者嚟講細啲同輕啲真係殺食
內變焦應該會留俾啲搵食鏡

100-300/4會直接打爆支100-400GM
Sony刀法咁精準點會出啲咁嘅嘢
70200可以frame少啲野得黎又唔算太tele 感覺上少啲諗構圖都可以過到骨
我自己就覺得越wide就越難用 變型同構圖差排名不分先後 多左好多野諗
Size重量上的確輸比canon,不過好像canon個支插唔增距
應該同a7r5差唔多
電子快門影車會變梯影
用機械快門就冇乜果凍,其實ok
70200gmii同埋係幾岩聞相
因為視角細,所以個主體佔cmos面積都大,
變相可以岩晒鐘意聞相既我
影風景相放上social media,手機有時真係幫你執晒圖幾靚
不過其實室內用70200gmii f2.8,iso都係照衝勁多上去
而家我室內用70200gmii影相都係會打光/用閃
16pro呢家d filter重手到爆(讚賞方面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞