[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
因為佢真係死窮閪
平時我個肩帶,一邊扣係相機,另一邊扣係外置底板(2)度

如果
將1,鑲係2,去用pd個肩帶有冇得諗

但會唔會長期傷到3呢個旋轉結構同埋相機個emount?
平時我個肩帶,一邊扣係相機,另一邊扣係外置底板(1)

如果
將1,鑲係2,去用pd個肩帶有冇得諗

但會唔會長期傷到3呢個旋轉結構同埋相機個emount?
Nikon HK個定價就係咁
Nikon JP同US係正常
Sony 喺HK定價就平

如果定價有問題 Nikon HK就唔係呢一支兩支有問題
基本上全線都貴
但香港有水貨比你揀
你見佢都係講價錢多就唔洗同佢認真傾
覆呢句就ok
正常你果個底plate 應該有位畀你直接穿
再加pd 個底有d on9
Nikon HK個價就貴過其他地區唔少
Sony HK個價定得幾親民
但如果去到日本或美國 兩間嘅定價其實好接近

佢喺大陸的話
大陸嗰邊Sony定價係貴過香港
Nikon又平過香港
上邊嘅風向係調轉 啲人係成日話Sony貴
唔知佢點解又唔講下
380g vs 505g
摩打仲輸埋
你覺得咁都可以賣同價就加油買多幾支
點解要咁做? 你怕支鏡太重對個mount唔好?
btw早排路過見到有個女仔插住支70200gm2都係斜咩支鏡向下
所以就叫人專登買接環再買E-mount 鏡去用Nikon機?
但對焦仲衰過直接用原生Z-mount 鏡
呢個先係重點呀弱智大陸仔
每次見到你睇完review就當自己係資深用家就好想笑
我用緊幾套system都唔會好似你咁有信心
一般以美元睇最標準
Sony 20G 898(同發佈一樣,即黑五之類更低)
Nikon Z20 1047(計佢特價949好啦,都仲貴過20G)

香港作為免稅港,有良心嘅牌子確實可以做得好抵,sony個街街基本上等於美國免稅洲黑五同學生價極限特價時個價
而nikon確實差少少,但係呢個係你攞中國個價比嘅理由?
何況中國嗰邊個價我睇左下,20G係7500人仔,Z20係7000人仔,又真係nikon好左,所以你係咪去深圳嗰邊買?

莫名其妙係sony post講支505g嘅Z20點好
Z14-24做到650g就真係流口水嘅,但Z20真係有乜好討論?
用etz+廣角鏡係一個好蠢嘅玩法

Sony啲新鏡體積重量控制得好喺光學上嘅犧牲係暗角重+變形控制稍微比較勁
呢啲要部機嘅software去control
但Nikon用adapter就冇得機內修正呢啲問題
後製人手逐張去修正係一件頗麻煩嘅事
20其實夠用, 不過我自己就鍾意用14gm , 太wide 果陣就用aps mode 或者拍片開防震臨時當21mm 左右用

你可以睇下你旅行既地方需唔需要咁wide
16-25怕你去到都係用死16mm 多
講兩者重量咋要乜鬼要信心?
小次郎巴你仲同呢件死窮閪大陸仔認真?

幾年前A74嘅HK定價貴過台灣定價,佢都拎嚟屌啦我反問佢咁係咪即刻買機票飛去台灣買
連直倒上anchor都係對角
鏡頭向下應該最易卸力

再大碌啲嘅鏡 鏡上面會有位比你穿
70200gm2/300gm就唔多覺有
冇特別用三腳架座啲窿
係 同佢講道理好嘥精神
串你乜都未知
出去接觸多d真實世界
人生唔好剩係得連登同三島ok?
20 1.8G關閉變形修正

nikon, fuji同sony都有幾隻一踩中佢g點就會跳哂制,好玩
咁人哋本身用緊Nikon,唔通你叫人哋為咗嗰120g同摩打就專登買接環去買E-mount 鏡?你咁撚有本事咪叫人為咗120g索性成套系統由Nikon 換晒Sony 囉傻閪
唔係
因為我而家一邊個扣係整係底板時,部機打平放唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞