[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
想請教下大家有冇用Sony相機去沙漠影相既經驗

諗住帶A6300 + 35mm F1.8 F1.8 OSS
已經裝左個49mm UV Filter
如果想再減少 影相時 入沙既機會,係咪要用保鮮紙wrap住成個鏡頭+連接相機既area
諗緊點樣可以美觀啲而又唔洗放部機入防水袋

我冇去過,不過Reddit見過有人用非內變焦鏡入哂沙。佢其他鏡都冇事。
如果你set嘢冇movable joint,應該就唔洗做太多嘢。

Ref:
https://www.reddit.com/r/SonyAlpha/s/QhGyCbB0RQ
Thanks
Ching 知唔知香港邊度買度依款zip camera bag 定係要去日本Bic Camera買
發覺枝龍仔70-180G2入左塵
保養包唔包抹塵
新轉會一問

請教一下 我用XAVC S 4K & 10bit 4:2:2影左段片
無論用creators’ app係iPhone/iPad過片
又或者係Windows用SD卡過片
兩個方法都播唔到
反而用返8bit 4:2:0就無問題
咁係因為iPhone同Windows個player唔支援10bit 4:2:2!?

同埋想問下有無得set返啲片
影完save返落同啲相同一個folder
咁至少減1000先啦
GOOGLE你真係以為其他人唔識?
咁人哋用緊Nikon 機,唔通叫人哋為咗嗰一仟蚊買E-mount 鏡再另外使多筆錢買接環換嚟價錢唔差得遠,但對焦打折扣嘅效果咁撚戇鳩呀?你自己弱智就好啦,咪當人同你一樣傻之得㗎死大陸仔
用緊nikon apsc 想升級買sony ff
想問下應該買a7c2 定係等出左a7v 再決定好
多數都係旅行/影街用,a7c2夠輕呢點幾吸引,但係個viewfinder 太細驚唔慣
去搵真機拎上手撚撚先
攞a7iv同c2上手撚下睇下係咪接受到大機個size同重量先再諗
A7V傳緊11月尾發佈
就算真係11月尾發佈即係要12月尾或出年1月先賣街,而且價錢應該過兩萬

不如你上SONY 度試玩下A7C2個viewfinder 睇下O唔OK先
頭先玩過下兩部機,a7c2 個viewfinder 都係比平時用開部機細,有小小唔慣,但係如果a7v 真係賣兩萬以上就完全out budget

咁嘅話都應該會買a7c2,唔該晒咁多位
A74初出係賣兩萬,所以估計A7V都走唔甩
請問各位有無推薦嘅旅行用嘅腳架?

用緊:A7Cii + s28-70/T70-180

筆直below 2k, 想輕便啲,同老婆旅行影自拍用

上網睇諗緊Fotopro x-across 3 lite / Ulanzi Zero Y, 大陸嘢有啲卻步,又唔算多評測,但知自己筆直少可能真係無咩其他選擇,所以想請教下
買腳架時我都有諗x-across,後黎睇片覺得Fotopro個種開腳方法好似好化學咁,最後揀左mr.y
轉左用無反之後,睇mon同evf比例8:2咁濟
部機輕身少少可能仲實際,呢家買大機都係貪雙卡slot同cfa
大陸牌子都十幾廿年,腳架亦唔係咩高科技嘢,其實冇乜所謂。
Zero Y都算比較多人用,否則重少少Leofoto/Artcise哩啲質素都唔錯,反正好多都係用日本Toray啲料。
A7M5街價應該好難做兩萬,A7R5都只係兩萬
街價都要至少等半年後先會低過兩萬,新機一出頭一兩水一定係同官價一樣,因為頭兩水一定係多人爭
咁真係要睇下有咩誘因,除非有stacked sensor ,哩個價R5會吸引好多。

可能會學Nikon咁玩半stacked,作為hybrid機咁賣。
正如當時A74 出嗰陣個價一樣買到A7r4,但最終多數人都係買A74,因為A74擁有有好多A7r4都無嘅嘢(新Manu,新bionz xr,新機身轉盤,4k60p,10bit 422,呼吸效應修正,s-cinetone,自拍反mon)

所以A75賣兩萬就一定要有連A7R5 都無嘅嘢先吸引到人埋單,究竟係乜嘢,就拭目以待睇下SONY唧啲咩牙膏出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞