[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
運動應該都係多1mm就多1mm
有冇諗過50400?呢個reach其實真係唔算重
我影人滑浪企喺岸邊影三四個鐘都冇咩問題

果日光線幾差好大霧
400mm 1/2000再crop埋連水係手指都滴出黎都數到
推下denoise就好夠用 (第一張係橫倒crop出黎手機都夠用)
我真係冇乜compliant
話就話50300新motor
但我400mm影滑緊浪既人都中焦90%up(a7cii af-c ai detection)

不過未用過答你唔到50300
我會覺得運動焦段幾重要,咁大個球場
有錢就300 2.8gm
你係咪用左風格檔 我用fl 後期開raw都係要加ev
加多少少就可以變100400GM
所以我一直1516
By the way thank you my man
同埋我考慮嘅因素係包括埋室內同夜晚
但係我一直GOOGLE都搵唔到騰龍呢兩支鏡夜晚影運動嘅影像參考。
咁嘅光圈配一般場地其實冇乜討論空間 因為係啲professional有provision for brocasting嘅場 iso都去到幾高下 可以參考下呢段:
https://youtu.be/9BZBZFWtF_0?si=mSBa-HuF7-0Ip_yQ
我地普通啲場我理解係冇呢啲場咁光 所以極其量都係spam連拍盡量睇下有冇中啲可以keep嘅相
咁你唔駛諗
夜晚一定唔得

我試過100400 gm夜晚踢波都推爆iso
巴打既俾多少少係幾多先
差價覺得唔太多又負擔得起既話咪gm囉
但你gm 400mm光圈都係5.6只係差1/3個stop

室內運動打晒燈(影過羽毛球同排球)都可以, 但室內我會用70200 2.8因為場邊影遠極有限(你影咩運動?)你100400背景虛化都會冇咁靚
仲有100400gm 重dddd,實際使用效果就要問有呢支嘅巴打喇

相機鏡頭野就好簡單幾個定律
1)貴就肯定好過平
2)同spec原廠就肯定好過副廠
3)貼得lable 既 sony GM/ Canon L 有錢有力就唔洗諗買爆肯定唔會後悔
4)但係你貴左果50%係咪畫質好50%對焦快50%就未必會…但你追求嘅如果係好5%10%都冇問題
都係豐儉由人啦,睇自己負唔負擔得到
同埋都係嗰句,你永遠唔會有一支鏡想做晒乜都得
有錢/開工既咪600mm f4/400mm/300mm f2.8
影得開心就得啦
你而家有咩鏡係手筆直幾多?影完嘅相攞嚟做咩?
100-400開盡先5.6
不如上埋200-600 + 70200f4
低光又要高速快門 對畫質有要求
就直上300 2.8/400 2.8/600 4啦
玩左2,3日閃光燈,好正
係屋企影呢d完全凝固物質既瞬間又幾正

同埋屋企影野都可以低iso了
佢既低光指既夜晚,咁f2.8都係勉勉強強
甘你想點牙=.=
不過已經係目前最好-.-所以可以照買300/400 2.8
巴打中焦率係講緊對面定對眼
影得好靚
仲有轉會去RF 100-300 2.8 托炮
影運動建議最好去到400 or 300 crop
第2點

85 1.4 未出gm2時
好似係sigma好d
佢講野越黎越似大陸仔
2.8 夜晚運動場影人跑步都窄窄地
新手一問 ND+CPL 2合1 Filter同就咁ND 有咩分別
多咗CPL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞