[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
請問吓師兄們 Sony支24 2.8G 質素好唔好?

上網睇比較少人討論 貪佢細細支出街用
呢幾日影彗星/影星都係用佢
sony相機個mon,係咪顯示唔多準?
網上睇過有人話,影完相之後,放上電腦睇就好似開盲盒咁
咁直接cut 咗 aspc 機你叫玩開E mount crop 鏡班師主情何以堪
咁你電腦隻moon 又一定準咩
但平時用電腦睇
呢句野本身係講以前sony 機身長期用祖傳144 萬像素既mon , 前期淡色, 影完睇review 又係淡色, 但入落電腦又無咁淡先咁俾人笑

而家四代機身都無用呢塊野就好好多
明白
不過而家真係平
同埋上面都有巴打提左, 你mon 同人地手機睇相都可以有一定落差
自用既話無乜太大所謂,除非你要影d 主題對顏色好有要求 (影產品或者衣服)

果d 本身用咩機都要真係要cal 晒全部器材既色
不過好似有過曝/欠曝問題
而家影完,我有9成都要後期拉光暗
咩機身? 你唔會係開左a mode 但曝光補償唔為意轉左去-3-7 果邊嘛?
a7r5
好似m mode, 快門,光圈手動,iso auto
ev長期好似都係0
真 開raw係例牌要+0.3ev
一樣
Mon睇正常曝光 可能因為係show embedded jpg

開raw係另一件事
a7r5 應該無乜呢d 大問題, 可能係你習慣睇over d
我長期set -3 , 慣左under ,d 色水好睇d
咁係咪長期ev+0.3好d?
大陽光白天/黃昏/都岩用?
你set -3咁誇張
呀,打錯,應該係叫-0.3

以前d 機一over 好難拉番暗,所以慣左under 拉番會慣手d
明白可能我要睇細節,所以太暗我唔得
以前用canon 都慣左+0.3ev ...
買左A7CR 好似+0.7 ev 先岩咁
原來唔係我錯覺
真 睇histogram 最準

除非用返SH 唔係一定要加ev
Btw
A7R5 up 2.0 有冇人試伏
最想同一個畫面,入面有晒
水平儀,直方圖, 全部參數data
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞