[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
28-75室內有d難用,小朋友行埋d你都變影大頭
一係28-75加支wide,一係20-70
有Budget既買支"一支攪撚掂"
加支LED已經差好遠 睇你iso接受程度
利申: 成日用2470gm2室內影貓
T35150 2-2.8?
想輕 想平
35MM 2.8 2手1千蚊
肥花
正解!肥花有服務有保障

唔洗受埋晒其他店好似唔撚憂做咁,買佢野仲要用鳩到仆街既態度對你
試過買一千蚊同兩萬蚊野都係好態度
新買相機有問題拎去即換又爽手
400蚊野都好好服務
撳錯引用 sorry
28-75

影小朋友要1/200快門先穩陣

除非係坐定定

20mm影小朋友太Y
有無人用a7c2搭16-35 GM2?
大把

利申 兩樣都無
要定格瞬間全清,好似1/350 到1/500先夠?
都係睇做緊啲乜運動起碼1000樓上
真係室內暗,2.8唔好諗住救到太多
所以雙鏡方案我都認為比較好
想問各位師兄小弟一直用開A73+騰龍28-200,最近朋友友情價俾咗部6400我,所以就諗住買多枝鏡,睇緊騰龍新出嗰枝50-300,想各位師兄俾啲意見
日常會影下巴士/街,有時會幫人影/拍下小型event
筆直7000內
跑跑跳跳真係要
唔夠快門,神鏡都要收皮

所以唔明點解會推20-70
定本身無影開小朋友
聽各位師兄意見入咗70200 GM II
開心使用追星中

但而家覺得Tamron 150500 tele end真係比下去,所以想問幾個問題:
1.原廠200600G會唔會好過150500少少?
2.70200+2x就算日光好似都難免差過100400 GM少少?
3.200600G/100400GM應該等出二代?呢刻Tamron 50400是否更值得考慮?
預算夠就sigma500
除咗A1A9最高連拍發揮唔到之外都唔好
50-300都可以俾A73用
6400係Apsc
你要諗下係賺長焦定係同A73互補
我係A7C2+1635PZ
真,我最近先真正意識到快門夠快重要性
而家我完全唔會慳快門速度(即使iso衝上去),因為有ai denoise

反正a7r5其實iso過左2000,你放大睇點都有一點點noise,都係要做ai denoise

定格全清更重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞