[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (146) 原廠餅鏡堅定流

842 回覆
4 Like 0 Dislike
冇計,A7c 呢個size 佢玩哂,其他廠有咁細總有D 嘢唔及佢,鍾意cut 你乜都得

其他 model 都有近似情況因為你買佢一個body 佢係賺唔夠嘅
因為果度係名場面黎 諏訪湖 好似係 但我影得麻麻
岩岩入手枝viltrox 28mm f4.5, 配a7c2, 細細部有d進階版gr3感覺
想問a6700係咪有咩shortcut會熄touchscreen
成日唔知hi到啲咩佢就自己熄咗 好困擾
死大陸仔 reganlam 你又喺度狗噏當秘笈,GM2散景無咁掂?

散景GMII明明比sigma 更柔和

頭髮層次感更豐富

解像力更好

嚴格嚟講兩支都好掂,只係GM2全方面比sigma 更優勝小小,都俾你呢件死窮閪吹到GM2無咁掂你窮閪買唔起就柒少一陣得唔得死大陸仔

https://youtu.be/h51hebFaFxo?si=W3cF8idtVWmFNLYc
除咗平少少,仲有咩原因要買6700
巴打揸車上去?
揸車上到半路排隊見唔對路掉低左其中一個fd繼續排步行上去影
垃圾桶掣?
行落山要經過個墳場
果度應該都幾下面下? 有印象係有揸車經過
差不多落到底了,我係個商場後山行上去
好辛苦wo
低估咗個難度,好彩上到頂有汽水機
4k120
或者影生態/打雀嗰班
呢啲需求個crop反而有幫助
我都猶豫過一排 最後買左sigma
發覺佢追焦真係差好多 仲差過我支35150
連拍30幾張 得6成中焦

佢係一張中下一張就out 再下一張就中番
用緊afc 係咪我setting有問題?
巴打呢到邊到黎?香港邊到影到
我係流浮山影
但應該向西邊、景觀開揚嘅地方都有機會見到

你可以去太空館個FB page睇下
佢有個post列咗粒星呢幾晚嘅出現方位
想問下如果去旅行想帶一機兩鏡加支腳架,有冇相機袋or背囊推薦
本身用緊peak design 6L,平時去旅行一機一鏡嘅話已經冇乜位放其他嘢(銀包/passport/遮etc.)
想買個新袋去旅行方便少少
腳架咩size?
腳架其實未買,但諗住聽上個post巴打推介買Mr.y,巴打會唔會有推介,想輕便為主
最近係肥花買左支但未用
摺埋得30cm左右 1kg $1280
Manfrotto Element Traveller Carbon Small
https://youtu.be/LjLjY3rhqUE?si=hm3FEz931_Heo_tP

8:06開始,雖然支sigma 啲對焦表現有啲飄忽,不過得6成中焦就有啲問題,條片入面都唔會得6成中焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞