用水沖啲狗尿就當清潔咗係咩邏輯?

564 回覆
1564 Like 102 Dislike
見過有狗主直接有得隻狗喺人哋大廈門口屙尿
完全冇公德心
有幾仆街 食野天性嚟架嘛同周街屙尿霸地盤一鳩樣
呢種感覺好撚正 你又吹我唔漲
真係 樓主做漏左
你幫其他狗主行多步用水再沖然後抺返乾淨咪得
弱智得過你
散稀釋有鬼用?
最後啲狗尿乾返,祗係被水擴大咗個面積

冇足夠水清洗,同冇坑渠帶走啲狗尿
只係做樣畀人睇,係完全冇用
尿係狗身體排出嚟嘅廢物
溝漂白水,祗係將狗尿上啲細菌殺死
但狗身體製造出嚟嘅廢物,安基酸,亞麼厘亞⋯依然係地上
係沖乾淨都算,經常見啲放狗人士用水沖,啲水量同兩淡口水差唔多,咁樣當沖左
大型水車起碼有大量水,將狗尿沖走落坑渠
狗公園,有範圍等佢哋霸到夠,屙到夠

好似啲名校網地區
想養狗就搵啲有狗公園附近嘅地方居住,放狗就去狗公園
以前有人P過啲相出嚟
咪墊尿墊,屙完屎尿卷起佢掉有幾難,1蚊一塊,你行一轉最多咪屙3次
你去南豐紗廠試下深呼吸 狗尿天堂
人會去廁所
狗都有狗廁所
你去廁所咪又係用水沖吓
成班連登狗咁得閒仇狗,佢哋自己都係狗嚟咋!
20公升水桶搬得郁咩?
狗隻屎尿舉報計劃
沖唔沖都要罰,痾一次罰一次
每次3000,舉報者分50%
保證成條街好快好乾淨,又可以比無養狗既香港人賺下零用錢
Win-Win

如果你唔會出街周圍痾,你既狗都唔應該周圍痾,唔好同我講你控制唔到隻狗,你控制唔到係你要解決既問題唔係社會要幫你解決問題,一係唔好帶佢出來,一係唔好養
講緊露天定室內先
室內好似屋苑巴士地鐵餐廳呢啲
寵物都唔俾入
根本就唔應該有屎尿

露天既話條街本身雨水都污糟
野貓野狗白鴿老鼠昆蟲人唔養都會有
樣樣都有屎有尿
仲有人類既車呀塵呀裝修垃圾廚餘
解決方法唯有定期洗地

咁洗地前自己養既狗痾左尿
作為臨時解決方法係即時用水沖最合理啦
屎沖唔到正常都會執
我都明唔係個個狗主日日都咁盡責
不過連條街都要咁潔癖係咪多左

希望你係鄉音voice typing啦

另外
正常人未必日日喺街跌餅碎/豉油
但啲狗基本上日日或者隔日就喺街屙
佢文盲嚟 會打油都好明顯唔係語音/拼音輸入或者揀錯字 不過可能真係有鼓油 樂器嘅野我唔係好熟
大把人答到你啦
爭在你做唔做到啫
戇鳩
好多時啲人就係覺得自己有權利咁做
仲冇覺得影響到人
仲會話你都可以咁做
唔滿意就你去諗方法解決
(參考挨後個情況)

其實係冇解
香港好多家庭唔係咁適合養狗
有公德心嘅人養之前應該要諗過依個問題
附近有邊個位,係咪村屋,有冇花園等

唯有等落雨
20L水都係20kg點會搬唔郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞