用水沖啲狗尿就當清潔咗係咩邏輯?

564 回覆
1564 Like 102 Dislike
狗出街痾完尿,狗主就水沖淡咗啲狗尿就當清潔咗,乾咗地下都係會有漬又有臭味
狗主應該願意飲一杯溝咗水嘅狗尿先有資格咁樣做
好奇問下, 有咩解決方法?
即埸開1比99消毒漂白水 攞個地拖拖返乾淨塊地
仲可以噴多幾野香氛
養狗應該要攞牌
如果附近沒有狗廁所,於帶狗外出散步時,應帶備足夠報紙或膠袋,將狗隻糞便包好並放入狗糞收集箱或垃圾箱。 此外亦應帶備足夠清水,沖洗乾淨狗隻便溺的地方。 任何人士容許其狗隻的糞便弄污公眾地方,可被定額罰款3,000元(詳情請參閱食物環境衞生署網頁www.fehd.gov.hk
https://www.fehd.gov.hk/english/pleasant_environment/library/dogleaflet/CleanUpAfterYourDog.pdf

都係跟漁護署出既指引,狗主都係依從中國香港既政府部門所發出既指引,奉公守法,愛國愛港,雖然我就覺得倒水既作用唔大,不過我支持政府咁解
真 我會舔乾淨
咪撚養狗囉
永遠冇人答到
咁應該收養狗稅,每半個鐘洗一次街,仲可以創造就業機會。
條街你架 大撚把野生動物周圍屙啦 係唔係要殺哂
沖走其實係ok,但有啲人慳水慳撚到擠出嚟啲水仲少過啲狗尿
狗就你養,代價就我哋付出,仲要我哋諗解決方法?
冇花園學人養狗?你有農場要點養都得冇人理你,密集城市屙到周街尿味正仆街嚟
養得寵物嘅你想佢有公德心?
做樣啲柒頭就有問題

但好多狗煮唔想揹咁重水,所以根本就唔夠水沖散稀釋

當隻狗一次300~400ml,你起碼都要一倍水啦屌你
用更多水沖,然後用地拖拖返乾淨
講完係咪有人會做?
唔會,因為個問題唔係在於有無方法,而係公德心問題
終於有人同我諗法一樣

人可唔可以周圍屙,之後吱兩野水沖一沖當冇事發生?點解狗可以呀屌你老鼠
等落大雨
其實一落雨啲狗尿味仲壓仲勁 散哂出黎
眼不見
狗主即場再痾返督尿
冚返住陣狗尿味
狗廁所 或者用雨水沖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞