[警世文] 用緊/有意轉HKBN家居寬頻嘅你入一入黎

392 回覆
1795 Like 32 Dislike
. 服務只能作住宅用途。若香港寬頻合理地相信服務之使用出現非住宅及/或非個人客戶之一般正常用量或作商業用途,香港寬頻保留即時終止有關服務權利。
簡單講所謂光纖入屋其實只係一條光纖入到你屋咁解,其實佢都係好似水管咁樣分開比n個客用,至於點樣分?就係簡單光學物理而已。其實ISP都係玩博弈,佢條大水喉可能只係得2500M就分比幾廿個1000M既modem,所以如果樓主chur足1000M而同時佢啲鄰居又一齊上網,大家既BW就會一齊降低(即係load網站好耐先load到)。

不過樓主個case係比較稀有,ISP其實睇Network大數據都知道慣常家居寛頻既用量,所以HKBN覺得樓主用量異常而臨時限制都係合理。但當樓主主動向HKBN解釋完佢都唔Reset normal又真係幾難睇
佢條25G笑話黎!
擺明唔想再做佢生意
垃圾公司
150TB

估唔到以前人人喊打既pccw會變成唯一清流
邊個估得到
仲諗住轉過去hkbn
究竟宜家仲有邊間係用得過
好彩因為佢俾搵笨柒offer我而轉咗
以前I-Cable先有呢啲閪嘢

估唔到輪到HKBN............
智障仔我down多少少野就限速,咁我做咩用固網
真,之前用icable130MB download 得幾MBps我都係影曬相再投訴,icable上黎整左幾次都唔得就自動解約
HKBN好撚癲
我都係諗起有線寬頻
已經變咗都市傳說咁
上面班人話俾人限速係正常個班人係唔係俾人虐待得多?
固網都要QoS 係唔係short 9 左
建議你報cc
真係未聽過固網要限速
報cc每間公司係一定要開file
而且hkbn記得之前都俾海關開齋罰過商品說明條例
報左無條件分手機會會大d
同埋佢都要公開佢用邊條例去限你
等我地都有個知字
利申老電員工但屋企用hkbn
無錯, 而家唔係錢既問題, 好明顯條氣問題
係OFCA 開個file HKBN 有排煩
upload得多就話懷疑做PCDN啫
download得多都搞
屌你老母家居寬頻都FUP
hkbn本身都間唔時會斷吓斷吓
留名 幫推 警世
HKBN Smart窿 都係臭名遠播 衰埋一澹擔
搵埋海關啦
商品說明條例

唔好沉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞