[警世文] 用緊/有意轉HKBN家居寬頻嘅你入一入黎

392 回覆
1795 Like 32 Dislike
TLDR: HKBN會因為你下載/上載太多而限你速

是咁的
因為Google Drive冇左無限空間呢支歌仔唱
所以我就趕住著草
而我放左150TB係gdrive (你冇睇錯 我都冇講錯)
咁我就打算快手down堆野落local啦

6月1號,我搞掂晒所有野
然後開始下載150TB
直到6月3號上午,我收到HKBN電話
HKBN以檢測到流量太大為理由,將我用緊既1000M限制為100M

當時下載量為大約17TB (6月1日至3日既hdd usage stats)
而nas network stats就係18TB
          day        rx      |     tx      |    total    |   avg. rate
     ------------------------+-------------+-------------+---------------
     2024-06-01     6.44 TiB |   41.85 GiB |    6.49 TiB |  660.27 Mbit/s
     2024-06-02     8.05 TiB |   71.21 GiB |    8.12 TiB |  826.28 Mbit/s
     2024-06-03     3.72 TiB |   48.36 GiB |    3.77 TiB |  383.99 Mbit/s

然後,我打返比HKBN要求解除限制及解釋原因
內容大約係咁
我: 我係google drive down緊150TB,而且剩低好少時間
客服咁回我: 如果再檢測到高用量係有機會鎖返100M

6月3號夜晚,HKBN解返個限速
然後我直接限速到80MB(約640Mbps)重新下載data

6月4號下午,HKBN再檢測到流量太大為理由,鎖返去100M
當時下載量係未夠3TB
          day        rx      |     tx      |    total    |   avg. rate
     ------------------------+-------------+-------------+---------------
     2024-06-04     3.05 TiB |   32.40 GiB |    3.08 TiB |  313.93 Mbit/s

當晚,我睇過晒D合約條款,再打比HKBN要求解除限制同埋問埋D條款內容細節

其中一段對話係咁
我: 我睇過D服務條款,裡面冇寫下載太多或者上載太多會有限速喎,係邊一條條款有寫呢D野?
客服: 唔係下載得多,係因為你既下載軟件/裝置造成網絡異常,影響到屋苑傳輸
一般情況下,我地係唔會有任何限制
blahhhhhhhh

大家睇到呢度可能都有個疑問
固網都有呢D限制架咩?

我示範左比大家睇,HKBN係有呢樣野的
老實講,我都未聽過固網會有FUP
我只不過下載google drive既野
點解會比HKBN話我下載造成網絡異常,影響到屋苑傳輸?
而且咁大間ISP應該有能力check到我係咪download緊google drive既野(連線IP之類)

6月4號下午,我無可奈何咁選擇簽第2間上網
因為比HKBN限制之下,我冇可能係限期前下載到150TB返黎

6月6號下午,呢一間ISP上黎裝完後
我都即時開始下載返嗰幾百TB
直到我下載好晒所有資料
呢一間ISP冇同HKBN咁樣限我速,亦都冇打電話講咩網絡異常 問咩事etc
     2024-06-05   582.42 MiB |  512.08 MiB |    1.07 GiB |  106.27 kbit/s
     2024-06-06     2.44 TiB |   12.53 GiB |    2.46 TiB |  249.94 Mbit/s
     2024-06-07     6.80 TiB |   33.96 GiB |    6.84 TiB |  695.94 Mbit/s
     2024-06-08     5.38 TiB |   32.74 GiB |    5.41 TiB |  551.15 Mbit/s
     2024-06-09     8.48 TiB |   70.08 GiB |    8.55 TiB |  869.95 Mbit/s
     2024-06-10     8.29 TiB |  474.81 GiB |    8.75 TiB |  890.69 Mbit/s
     2024-06-11     7.84 TiB |  314.73 GiB |    8.15 TiB |  829.39 Mbit/s
     2024-06-12     7.03 TiB |  671.06 GiB |    7.69 TiB |  782.79 Mbit/s
     2024-06-13     6.15 TiB |  711.33 GiB |    6.85 TiB |  696.96 Mbit/s
     2024-06-14     7.26 TiB |  121.99 GiB |    7.38 TiB |  751.13 Mbit/s
     2024-06-15     4.94 TiB |  211.64 GiB |    5.14 TiB |  523.55 Mbit/s
     2024-06-16     3.55 TiB |  176.83 GiB |    3.72 TiB |  379.04 Mbit/s
     2024-06-17     2.41 TiB |  237.94 GiB |    2.64 TiB |  269.01 Mbit/s

明明我都係用同一款software下載google drive
點解另一間ISP冇作出限制,而HKBN反而會限速100M呢?
唯一解釋就係HKBN會因為你下載/上載太多而限你速

原本我去消委會投訴下同要求無條件解約
睇下大家可唔可以四四六六拆掂佢
當然HKBN唔肯,仲叫我睇多次條款細則
話晒消委會冇執法權力,都預左
我懶得去通訊局投訴了,因為來來回回實在太煩
而且呢樣野係關乎公眾利益,我選擇係LIHKG公開呢單野

多謝大家睇到最後

係到奉勸大家一句
仲用緊HKBN既你,完約前考慮下要唔要轉去第2間上網
有意轉HKBN既你,就考慮下係咪真係要轉去呢間

如果有得揀,千奇唔好揀HKBN!

利申:
仲有成20個月先完約,呢筆錢當豪比HKBN了
連一隻22TB買唔起,依家唯有當洗左一筆錢睇清楚呢間野係咩料
LM
幫你推下
正常人用唔到咁多,家用當商用抵比人限
通訊局唔搵,消委會唔搵,淨係上連吠有撚用咩,我係你就報東張啦
好彩平時down AV都唔係用HKBN
光纖入屋點解會影響到其他住戶?
岩岩續左
HKBN十幾年前已經冇用因為太廢
好彩唔諗住用
垃圾HKBN
搵埋海關啦 商品說明條例
好似就夠期 可以轉公司了
LM
幫推
估唔到HKBN 變到咁賤

睇黎PCCW又可以坐地加價了
建議呢位清睇多次最尾張圖
btw pish
報海關啦,
消委會邊有用
有料 150 GB Google
唔駛錢 用到盡
150TB先岩
居然有d咁過份既事
pish
消委會真心廢,去通訊局投訴先有用
啲師奶成日話「鄰居太多人上網,所以搞到我個上網慢咗」其實有冇根據
望多次最後個段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞