[警世文] 用緊/有意轉HKBN家居寬頻嘅你入一入黎

392 回覆
1795 Like 32 Dislike
佢唔知幾多拆走CAT5E網..
想100M光纖入屋?
本身用緊HKBN 早兩個月轉左有線
兩邊都係光纖1000m用落差唔多 有線仲要平好多
而家HKBN貴得黎唔知有咩優勢 仲要咁撚濕鳩有限制
我都係用緊HKBN早半年上網都起碼800幾MB

但早輪Speed test 得返100MB鬆啲

仲有一年約 遲吓會轉
佢就係搏你星斗市民唔敢告鳩佢
告鳩佢要錢要時間
你啲二打六佢地唔撚驚你
Pccw係貴 但值得俾
我十幾年前用HKBN已經好垃圾
出海唔得 打機開場唔得
一生人用過一年
即刻轉走 以後唔會再用
真心平都係咁話
重未講打黎傾續約既sales串過馬撚
個價重要愈報愈貴 我做咩重續
用緊hkt,好撚慢,屌
一分錢一分貨
唔係點解hkbn平咁多
想知150tb google drive要幾多錢
呢個似你條lan線出咗問題
打去hkbn 屌屌佢 首先你要確定自己既裝置係冇問題
有機會佢見你長時間行唔足1000 佢就唔會比足1000 你
用緊200幾$ Hkbn就到期 個sales 打來問我 續唔續約
我話換isp 佢offer 我2條線 加一隻router 收我300幾
Wtf router 我自己都有啦 唔洗你啊
更何況我1條都夠啦 無啦啦sell我兩條線 jm9
唔一定片嫁大哥。 你玩3d 建模果啲都有咁大size ,我朋友玩到係屋企起左隻24bays 既NAS
我外母屋企同你一樣, 二百幾蚊一個月, 簽就500, 實際得100
我係寫email去HKBN, 諗住留住啲對話, HKBN唔理就去投訴
開頭佢都唔肯搞, 死都話我哋自己問題, 來回好多次對話, 詳細唔講啦
最後佢搵師父上黎Check完換咗個modem就正常返.
有得揀唔好用HKBN
冇咁大水喉就唔好學人做生意啦
報channel C/ 東張啦
咁最後點撚樣? 係咪當安裝不成功, 同意你取消左個寬頻Plan?
Hgc 22年年頭拖到23年5中(中途兩次ofca投訴)應承提前到6月廿幾號解約(原約23年12月31到期); 跟手再轉係年頭簽既hkbn 1蚊24個月plan(原本effective date係24年1月 見成功甩到就提前轉返hkbn)

Ps唔係安裝唔成功 開頭用hgc係正常(最開始合約期係1/1/21-31/12/23) 係中途開始持續掉封包(至少4-5%)
高起上黎同時家居電電高收皮(打唔出打唔入)/上網爆ping 斷線

前前後後拖我十幾個月 真係幾乎個個月搵一次師傅
仲要次次遲大到(有次約9-11) 等到11:30唔見人再搵cs
但因為同公司請假只請左上晝 cs只答再聯絡師傅睇睇..
最後等唔落去 兩點返到公司門口同時收到師傅打黎「準備過黎維修」 時間佢地比
岩岩無意中係堆record度掘多張當時紀錄 原來hgc最高掉包有89%(睇whatsapp紀錄係21/5/2023)好在隔多兩日23號就收到佢同意解約
近2個月成日斷線 正常用都俾人限速
本身都好少dl野 重開都係咁
下個月轉台
屌你老母hkbn
而家有咩台係好用?
HKBN垃圾公司嚟
之前隔離屋新入伙申請咗HKBN
HKBN個師傅入咗機房幫新屋拉光纖
隔離屋整完之後我間屋突然上唔到網
之後揾咗網上行師傅上樓check
原來HKBN個師傅整斷咗入我屋條光纖
最撚煩的cold call續約網絡電訊商
https://lih.kg/3741614
光纖一定。
Vdsl2要求太高。
你唔拉新線就經常斷線!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞