[警世文] 用緊/有意轉HKBN家居寬頻嘅你入一入黎

392 回覆
1795 Like 32 Dislike
果陣我蠢D
開住個OBS錄畫面
跟手開住個CMD ping google, youtube,有時ping埋去佢HGC官網
有次佢師傅上黎 一黎就試speedtest話速度同ping正常wor
跟住當住佢面ping呢3個網
係呀 速度同PING而家正常 但你睇下個掉包率
MODEM單線直出連電腦
連你自己HGC官網都可以廿幾%掉封包叫人點用
果次果個師生仲話係咪你部腦問題
我直頭比埋SET連既LAN線佢 叫佢用自己notebook試一次
結果一樣掉包掉到暈

唔記得係咪同一次維修 有試過換modem 機房換port位 再加埋個師傅口中話換左一粒唔知叫"的"定係"豆"既野 都係冇完全解決問題
加上屋企老人家只係用固網電話 而個電話又link modem, 一上唔到網打唔出/入電話就知又出事
22年頭第一次發生, 整完一次隔左半年相安無事 到22年7 8 月又黎過
第一次頂唔順搵OFCA投訴HGC係22年10月. 第2次應該係23年3 4月
最後係搞到23年5月先肯提前解約
老電續約唔會咁狼死
岩岩老電打黎續,仲平過之前少少

條氣順哂
20TB x 8bay Raid0掛
細個打機都有教
禁走場 no mh no hkbn
一死全部bye bye
一係24TB x 8 行raid 5
一係買16bay 都係3雞幾一係12bay
有無計過電量會幾多左右?
150TB有冇番號清單
好彩前幾日轉左hkt,
抄完可以offline

要keep 150TB又要online 點都有成本
跟合約做事, 打官司你hkbn 1係輸,1係庭外和解。
咁用now 好唔好
backbone 癈就唔好上咁多客
你老母係咪俾人強姦先生著你呢隻奴隸獸?
我join果陣個sales話一年後免搬遷費 真係好賤
如果唔免我就唔join 呢間啦
其實香港唔係好大 又密集
拉光纖個投資對比外國其實好低
傻狗盲西上連吠
呢個先正,hkbn有排煩,叫佢哋法律部死掂佢啦
街線既容量冇係想像中咁易爆
只係hkbn入線去每座既時候計得太盡
pccw 最盡都係1開32
佢就開64 128都有
我以前舊屋100mb夜晚繁忙時間可以得返1x mb + 爆ping
師傅上到黎都話冇得搞 爆port chur盡左
暗示叫我轉走
玩限速基本上佢拎唔到條款就100%輸
唔止要取消合約

仲要賠

呢段時間要搵PCCW解決問題
都寫埋入去
呢間野一日到黑就想賣盤
你覺得佢會care d客咩
Ok,叫HKBN 收皮,下年完約即cut 轉pccw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞