[警世文] 用緊/有意轉HKBN家居寬頻嘅你入一入黎

392 回覆
1795 Like 32 Dislike
樓主理論上冇錯
用盡比左月費既1g only

但hkbn美其名話見到mis use黎鎖100
亦都冇佢符
mis use佢地定義

去ofca投訴,hkbn就要拎一堆証據出黎比ofca解話(而且多數冇)
hkbn應該會煩一輪

去番樓主角度,比番1g你
但都應該冇第個情況要再扯盡1g
其實佢好似都冇講過可以限你速?
12*128
應該夠40樓既38伙
佢個保証係去hkbn既speedtest
=你屋企去hkbn內部
未出到hkbn以外既世界

即係類似你屋企1部pc
行internal去另1部pc咁

但你上網
基本上一定出左hkbn世界=冇保証

唔識既就會比佢言語偽術困到
轉電話即0 loss?
咁樣好似係你問題喎
講清楚啲係唔係由modem直接明線去你電腦先
明線要正常
正常人會睇埋最後張圖先回po囉
Modem線直出落電腦
我用hkbn都係貪佢比較平($99一個月)

不過你呢個情況我覺得真係hkbn唔岩

我都用左接近5年,下次續約真係會認真考慮下其他
佢宜家直接出信話限左速
點會唔係break左個rules
宜家得返一個位係不可商業用
但都只係話hkbn可以終止合約 唔係限速
依間垃圾執柒咗佢啦
影低modem去到電腦既線
再用pingplotter 軟件 開番一日 用果個紀錄證明高ping
之後sd去isp同ofca就可以當證據
我講保証個part

限速就理論上可以煩hkbn一獲
當時我係直接成個畫面錄埋 之後將條片抄落ssd帶返公司upload上youtube
跟手再send去ofca
題外
free pingplotter唔好用
history得10定30分鐘
咁其實簽約嗰又陣唔係寫明獨享1000架咩
2500分128戶,只要同時有十戶八戶用緊,都分唔到1000架喎

係咪即係我哋都可以報海關
你on9

1GB光纖去唔到1GB 咁叫唔叫1GB plan
網上行續約唔會當你狗咁撚
你講既野一樣好有盲點

1. 而家係講樓樓主一個人150, 你就發大件事話個個150
2. 如果完全信樓主講既野, 樓主係單純持續download而唔係做緊咩犯法野, 你用"打尖" "灰色地帶"呢D wording 根本就比喻不倫
3. 如果"download"呢個動作會影響到其他用家既bandwidth, 咁呢個係間isp既infra問題, isp係應該以自己現有既機建去賣自己負荷到既plan, 又或者upgrade自己既infra, 而唔係因為用家既正常使用, 而自己既基建support唔到, 就去單方面更改條款
NAS 點玩到150TB?
去通訊局投訴好重要,通訊局等如銀行界既金管局,要 hkbn 要寫文解釋既
PCCW係誠哥個仔
有線寬頻囉,不過都係垃圾
我兩年前食左佢個免費plan,係OK既,我免費唔會有投訴
但一轉做收費就即刻仆左街
宜家舊客戶貴到要$300一個月點續得落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞