試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (91) | 公關試當真 | 試當黑神話(悟空)|

317 回覆
11 Like 29 Dislike
如果玩特效多,無可能下年就有,執都執一年啦
仲文話佢負責視覺特效
不過唔知會唔會配合其他人
除左呢條片仲有冇其他野睇
正呀試當真決定搵這個咁本土的品牌去做電影
成個LF2又真係0角色背景,其實可以極大發揮,
當然樓上擔心的角色問題,就睇下想唔想參考LFO星奇米兒迪倫,不過LFO劇情由學校打到外星人爛埋尾,好唔好跟唔跟就見仁見智,但試當真有權出原創角色
deep又唔係woody dennis davis冰佬火佬最主要嗰幾個,搵佢做個收咗山嘅刀手呀叔咪最啱囉,仲可以玩埋地盤佬
星期六晚個盲撐live而家放返出嚟,都係呢嗰條teaser,但佢地有分享多少少嘢嘅
我覺得真人版有幾個方向

1. Marvel式
建立lf2獨立世界觀,探討Davis既過去&成長,
搵齊同伴同邪鬼戰鬥
尾段整個大亂鬥開技放題,打贏邪鬼

出roller再整個片尾,預告下集Boss,

"冰火佬轉身向後望"

再整個LF2大Logo ...to be continue
一定全場尖叫

2.鳩搞 ,好似超級校園霸王個隻

3.異世界
打打下機入左異世界,要打贏boss 先出得返去

我個人黎講最想係1.
但最難拍得好睇,拍得差就碌柒臭朵

如果係2.最好鳩到盡,唔好好似hunter咁就on9
最唔想係3.好老土
一年就想上真係唔似明日 城寨呢啲target大陸市場嘅過億製作
城寨唔計搭景 淨係開鏡到上都用咗兩年半

希望快啲唧埋啲牙膏 唔講cast都講下導演 預算
或者畀啲特技睇下
睇完個玩特效既 traser,都幾肯定係 marvel 式片啦,成條片同 endgame teaser 個概念一樣

其實超級學校霸王先最難拍,阿修計算好強,佢同羅素兄弟既距離唔遠,但同王晶比就差幾條街
如果搞得起
Marvel式咁每個角色出電影
迪雲傳 Woody傳 冰火佬傳 邪鬼傳
諗起都正
屌你捧殺修大哥

Hunter奶過屎,我有d PTSD
Marvel式燒幾千萬都未必夠,啲cg幾錢真係不敢想像
第一套唔爛已經當成功
真係以事論事,點cast人,個劇本正唔正,d特效點,修大哥實控到場

Hunter 正正見到修大哥食唔到王晶果條水
唔洗搞咁多,太多就濫
第一集 Davis搵同伴打邪鬼
第二集 打變左反派既冰火佬
第三集 邪鬼外傳 探討佢既成魔之路

都夠晒,拍得好先再算啦
諗深一層, 呢類型特效武打片後製起碼搞1年以上
今日宣佈開拍, 當你今年內搵齊cast開鏡下年年頭拍完
25年內係咪真係可以整好晒特效再上畫?
我唔想係大銀幕見到泰式辣醬
同埋有個好反高潮嘅諗法
會唔會其實只係出傳記片, 講小熊浩然開發LF2嘅經過?
類似social network咁
導演咪修仔囉
期望越大失望越大,我希望套戲成功,但game改類電影本身難度就好高,失敗嘅例子太多,仲要本身資源有限,要做到荷里活大片級別嘅特效我覺得唔現實,亦都未必適合,目前得條teaser,只能夠觀望住先

但好在大多數人對LF2嘅印象都係喺隻game嘅層面而唔係小說,理論上劇情係點都唔會有人出嚟講唔忠於原著,劇本上就睇修發揮

剩低嘅,只要選角啱feel、特效合格唔太鳩流,已經當贏

BTW好認同修講 呢套戲係呢代人嘅事嚟
隻game雖然係八九十後情懷回憶,但大導演唔會肯拍,年輕一代唔會想拍,我諗試當真唔搞,再拖落去都唔會有人願意搞,所以即管睇吓可以做到去咩程度
認同感覺似賀歲片鳩流流就算, 單嘢係有得搞, 但期望唔大
修仔寫好左劇本啦,睇黎呢到好多人冇睇謝票場同埋如果玩Marvel式,咁可能每個鬥士拍一部起源,咁又唔一定要好多特技一套
不過講真比起lf2我更加想修仔拍追擊8月15呢類笑片多啲
你哋唔好FF咁多啦
修係話Marvel式宣傳手法
唔係起個LFU出嚟
第一集就係冰火佬 已經要出龍同合體
Marvel式會唔會諗得太美好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞