試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (91) | 公關試當真 | 試當黑神話(悟空)|

317 回覆
11 Like 29 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=UDNEGbKlCso

彩色|2024|#口技、#綜藝 、#綜藝|中英雙語|中文字幕|24’|

故事簡介:
為了再令大家交流,我們約了他們上來小組討論。

*本節目為模擬口試的綜藝節目。

主演:
藍仔頭 @fh_stitch
Alex @corrupttheyouth
Ernest @ernest_pch
510 @skuu.i
許賢 @official_huiyin
餓YouTube 傳統劇場嘅各位朋友
恭喜我/你哋繼續肚餓
文sir評分
510算唔算笑屌啲老闆太執著
有橋再拍啦,隔硬拍,拍出黎唔好睇,拍完一陣幾日都冇10萬view
睇完衰過冇睇
好餓
00啲應對真係有進步,口試王唔怯場,有發揮得嚟唔會好誇張,要讚
好悶呀又口試王
懶得諗新橋不如索性改channel名做口試當真算啦
知其不可為而為之邊係佢地咁解 成個討論完全錯撚哂
咁係點解
你認真?句嘢只係講緊正確嘅事 所以勇氣討論都合理 但成個口試王超過一半都係傾明知係錯都要做 乜撚嘢上堂唔比傾計都要計以為5號會糾正結果又無 510個勢就有不過啲論點都係麻麻

唔好話係綜藝效果想尻解句嘢 成個討論算係偏正經 除咗ern9成日想格硬綜藝效果
所以最後咪用反駁老細個例子去論證 反駁老細係好難但你堅持己見去反駁最後俾人炒
呢個例子咪又係錯 句嘢係講緊‘’正確嘅事’’ 應用落而家處境 可能同夢想 公義追求 擇善固執 呢啲困難但正確嘅事

佢個老細例子只係講緊‘’不可為‘’ 因為佢imply咗階級觀念所以覺得不可為 本身只係一個中性例子稱唔上係正確嘅事 成班人無人解清楚呢樣嘢有啲失望

成個討論對於知其不可為而為之個定義都係錯 許賢本身想講第1點最後都無機會點講 佢有一兩句係想帶返個討論焦點 但比中間3個係咁尻up話無所謂所以又偏離返 非常可惜
咁係因為題目已經講緊對人唔係對自己 你係咪miss咗「處世」
關咩事 好明顯全部就解錯第2個option/半桶水地解 衍生出嚟嘅討論有咩意義

最失望係大家錯完去到尾其實都無人解釋返佢真正意思 啲人睇完就齊齊錯

呢題比yylam評就差唔多 個文sir評咗好似無評咁
五號同學淨係講自己點點點 冇講過點樣用依個態度去處世 淨係for自己 所以其實評佢高分根本錯
唔關係咪處世事
成個討論都係完全曲解咗「知其不可為而為之」
Alex同文sir又真係唔糾正返
我引用返羅生講嘅嘢:句嘢係講緊‘’正確嘅事’’ 應用落而家處境 可能同夢想 公義追求 擇善固執 呢啲困難但正確嘅事

依句嘢已經係講緊自己 根本冇「處世」 所以答題只可以講點樣去講點用態度去對人 而唔係自己面對問題嘅思考方式
其實無衝突 處世只係講待人接物 社會生存方式 而個人價值觀就一定影響對人行為,處事態度

所以關鍵係:
1. 全部解錯第2個option 甚至第1個都有可能錯 只係少討論 令到討論好片面 無意義
2. 去到解題甚至呢刻竟然都無人糾正返 可能根本就無人知係錯 啲學生睇完就真係越睇越錯 從教育角度講完全唔合格

如果淨係想要綜藝效果 好心就唔好揀啲有中化背景題目 講果啲又唔識講 解果啲又唔識解 希望試當真見到會搵yylam解返清

係呢條題目上 出現呢個錯而又咁樣處理我覺得不能接受
咪講咗最尾個例子係啱 你點樣對住個老細
我上面已經解釋過 唔再重複
呢個例子仍然係錯 只係無上堂傾計果個錯得咁離譜
咁錯嘅位係邊
我上面已經解釋過 唔再重複
as long as 出完片後有人留意到佢地個解法係錯同知道要糾正 then it's fine
即係解釋唔到
我諗你閱讀理解有啲問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞