點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
我都想做政府呀
佢話有宿舍
講撚到個個都做到EO
連登咪一鳩樣
咁係你老豆廢
公屋又冇私樓又冇
要個仔考差佬R間宿舍番黎
事實有錢係大晒 呢個世界就係咁現實
你估而家香港啲差佬移唔到民咩?

呢個真係不爭嘅事實 你有錢起上嚟大把移民agent做你生意 或者先移民啲冷門國家再慢慢轉黎轉去都得

你有錢起上嚟 理得你係共產黨高官個仔定係點 一樣可以移民 而且大把有錢佬 一早有外國Passport 但係就偏偏鍾意留喺大陸或者香港 因為有特權呀嘛 玩到個地方玩到爛晒先走都仲未遲添 只係難聽說話冇人想聽 亦都冇人信咁解

你唔係真係咁天真覺得 錢唔係萬能下話?
你想/覺得自己會飛黃騰達當然唔做政府工啦,
你覺得自己可以搵到年薪過百/幾百/幾千當然都唔會做政府工,
但呢個世界多數都係普通人

出來做左10年野,你就會發覺政府工長遠計其實唔太差,
之餘重要跑贏大部份同你同期差不多背景既人,
最緊要人到中年,政府工唔驚被炒被淘汰
CHING勁型
想比條撚你同我含
其實所有野都係利字當頭, 無錢同你有親咩真係
連登仔fg 50k,35歲退休收息
窮父母先會
因為佢地無資源培育仔女只有咁
咁你真係做緊閪工喎
有錢只能夠話好多好處
但唔係大晒
走開死變態
政府工, 一到40 歲打後就開始屌打私人工。 人工唔錯, 可以做足到65。

當你一個ACO 升到CO, 45K 一個月, 鳩住咁去做做到退休都咪話細數。

不過當然有人會話 我私人工做到4 50 歲一大舊錢un un 腳唔好? 係,你都岩, 不過世界總有人想攤長啲野黎做/搵, 又有人想一炮過做哂, 完全係個人意願同選擇, 無需要比較。
阿爺有層樓留到,依家成家人住緊

但如果阿爺仙遊,應該幾個兄弟分咗層樓

老豆可能擔心我無地方住

但最多咪一家人夾錢租囉,驚閪咩
Pt 21 定22 已經有啦, 係要排隊姐
跌一皮嘢仲入仲要只係aco

真係你個名
事實就係到到都唔會唔收有錢嘅中國人/香港退休公務員
私人工你無專業資格有幾多可以俾你做到65
而且你做中低層普通打工仔到4 50咪又係無錢 何來一大舊錢
講真 無乜學歷入政府真係保你臨退休個十幾年職業生涯 就算搵2萬分分鐘做私人市場個班已經俾人迫咗去做保安
分分鐘你老豆有案底考唔到
上一代人仲用緊自己個時代嘅常識生活
做嘢接觸唔少公務員
10個至少有7個個阿頭都係痴撚線
你做埋我嗰份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞