點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1014 Like 35 Dislike
甚至你搵到錢 俾錢搞返本葡萄牙護照 都已經入咗歐盟啦

根本搵到錢乜都得 冇錢就移民都嘥氣 實有人話窮人都要移民 但係唔係誇張 說實你唔夠錢移民根本就辛苦到仆街

而且你做政府工 咪照樣移到 唔係真係審核咁嚴呀嘛?
cnmb
佢地果一代經歷過幾次大股災,仲有沙士,後生啲既仲硬食埋08雷曼,同佢地同一輩既公務員最安穩一年幾十日假再咬埋長糧,佢地點會唔眼紅

連登仔多數八九十後,未經歷過經濟蕭條中年失業既困局姐
6萬中,一年8x萬到
之前做左on9仔 諗住穩穩定定考aco 人工減成皮入
做個幾個月頂唔撚順 又多野做 d人又西 成班諗野好撚奇怪又階級觀念又小圈子 成班普通文員覺得自己好撚勁咁指指點點 又覺得我好撚至在份西工,要求set係天花板,心諗我戶口定期都擺左兩球,根本冇經濟壓力同你係度搏殺(做得政府都想hea)

我跳返出黎做返自己專業 已經搵返3萬幾 係aco既max 仲要輕輕鬆鬆 老細同事又好 起碼正正常常冇正苦咁多怪人
勁人撈乜都得唔代表冇壓力
做政府工個個都係做又三十六唔做又三十六幾開心
做私人工又要睇依個臉色又要睇果個臉色, 唔係你出錯都屌鳩左你先
到你上到去高位, 下面有一個傻仔做錯野又係你頂, 你估勁人就冇壓力

作為一個普通人平均水準或以上就一定係政府工好
AO 3年13萬
career path快過AO 姐係ibanker
做aco溝唔溝到女
咁講
以前舊制公務員真係好多福利
退休金基本上夠你無顧慮日日去玩
又唔會炒鳩你

相比之下私人工係得好少Offer到

但係而家新制我就唔明了
雖然係會供多啲MPF
但係其他福利已經跑輸唔少有規模嘅公司
唯一就係做到老都應該唔會Lay off
經濟繼續差落去你就會明
利申: 隨時失業的私人公司小薯
你未見過私人工出花紅可以幾大舊姐
做地盤可以3個月b仔
工作量嘅分別囉
做到3x歲 有四雞野個月 唔洗驚失業 溝下啲過期MK妹都勉強可以既
經歷過98年 03年都會明啦
除非你係天選之人 成世都順風順水啦
做得個幾年野 (可能都冇) 就以為世界好易撈?
82定律
2成人攞8成利益 剩底果8成人分2成利益
但政府工就強行55開
私人公司十萬已經係身經百戰既管理層
政府入面至多識用影印機
冇料先驚俾人炒囉
有料既係人揀工
薪高糧准船穩OT少
始終仲係好有競爭力
公務員唔撚洗升職淨係年年跳point都已經高過大部份私人工個range大到離曬譜

私人工同一個職位你個人工加極有限
變左迫你一定要博表現升職
但係越上個空缺就越少

仲要而家政府大撚曬 經濟唔好無錢咪發債
無人抗衝自己加自己人工
家陣啫
90 年代私人發多d
4雞野做文員
邊到搵
日日養尊處優
屌女都大力過出面40k社畜啦
你想做大陸果個小馬哥?
希望你係有料果個囉
至少沙士打後已經吹奏緊政府工直到要宣誓先多人嫌棄
冇家底打份工要儲幾耐先儲到五球野一炮過投資移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞