點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
睇住個五十幾歲讀到中五畢業廢到喊嘅親戚逗住四五萬一個月
佢唔係做咗政府工係出面返工實廢到被淘汰
所以而家咪咁7多大學生一畢完業就入政府做果d咩野ACO(好似)羅?
SM 去考pro grade ? 你話工程定咩行業先
係咪鳩up ?
差佬如果只係下一代移咗民都可以帶佢哋退休
其實冇乜所謂 最緊要係錢 而唔係職業
你老豆邊行
你40-50k 嗰d 私人好多呢d 工
除咗差佬其實其他政府工職位真係冇乜所謂
差佬係真係敏感嘅 好多時候知道你當差批核都會嚴格好多甚至乎會唔批

但係呢個係講緊正規途徑

實際上大把bug 你有錢起上嚟大把人幫你做嘢

甚至淨係用錢買某啲非洲 或者葡萄牙護照 之後慢慢洗底 再之後再用其他途徑移民去加拿大英國澳洲紐西蘭呢啲都得

都係嗰句有錢你使乜擔心? 冇錢你又諗乜嘢移民

而且呢個世界係真係有錢大晒 就係咁簡單 唔通窮嘅大晒咩? 好多嘢都係氹吓啲傻仔啫 事實呢個世界就係見錢開眼有錢玩晒 你有錢起上嚟有咩買唔到?事業女人連親情都有得買添
我唔明點解其他國家咁針對差人呢個職業其實
政府工要fg入先抵玩 當你出面做兩三年野 人工都30k up 考到EO都未必想做
台灣啫,其他wfc
睇你係邊一類人
能力愈低入正苦愈著數
因為正苦相對私人巿場無咁著重能力表現

但亦因為咁
入正苦主要唔係睇你能力
而係睇你好唔好彩抽中同埋係咪聽教聽話
你講果種有錢普通人打份工 甚至你做AO都唔撚會有
普通打份工訓多兩個鐘發個好夢就有
除左醫療 有邊行專業係私人一定好pay過政府

法律>而家畢業啲人爭奔頭入DOJ
會計>唔洗講 大把big4 SM入到政府TA都狗沖
工程>最叻果啲例如鏗哥去做皇家佬是常識吧
教師>做官立老師最屈機
社工>做社署一定好過做ngo
移咗民先考
依家幫加拿大政府打工好爽
私人工有B 仔
政府工無B仔
政府有15% mpf
其實姐係已經姐係出左1.5個月b仔

私人要極大公司先有15%mpf 但就算有你都唔會想攞 因為做得私人就係要幾年轉一次工 簡呢個scheme做唔夠10年=total loss
因為經濟有週期
行業有興衰

但係政府就點都要運作,尤其香港政府,係高薪養廉
又有福利

只不過我份人硬頸唔鍾意入政府
因為可以幫手賺藍養黃(自己)助養手足(自己)
3億啦,3億就一世無憂咧
如果雙糧花紅平均分配落月薪
轉工可以叫高幾格
不過啲公司就係唔想你轉工
花紅係公司自己定
冇法例規定
佢鍾意多定少都得
可以係你今年加10%人工 不過冇花紅=變相減人工
基本上係80尾後 先開始窮咋 以前嗰一代香港打工不知幾好搵 應該話搵錢不知幾容易

雖然港英時期都有黑暗時期 但係過來人話俾你知以前搵錢好容易 以前港英風光歷史,網上都大把資料我就唔多講 比較貼近啲最近hebe 同埋張松枝拍咗條片 都有講述下香港以前嘅嘢 佢都有講過以前香港搵錢好容易 事實都係 真係正宗你肯博肯捱就得 雖然我知實有人話而家你肯做肯捱都係得 但以前我哋嗰一代講緊係你肯做肯捱可以有幾層樓揸手 甚至夠錢還有世界 而家?你做撚到戇鳩都買唔撚到一個單位

基本上最閪黑就係90後 讀書時期做教育界白老鼠 大學門檻又高到仆街 跟住個社會環境又開始收水 冇以前我哋啲老鬼咁高人工 甚至兩萬蚊月薪都好似好難得咁 食女又最高成本 唔知點解我印象中90後係啲女人對於男人各方面標準都特別高 仲要嗰段時間勁多外資 最多自己條女俾鬼佬食嘅例子

去到90後長大晒 就開始接火棒 樓又好股票又好 特別買樓完全冇好下場 樓市平嘅時候未出世或者仲未有經濟能力 去到長大咗開始有經濟能力買樓就撞正疫情 甚至樓市最高峰接完火棒就開始係冧

你睇而家啲後生幾過癮 雖然都係窮 但係因為消費降級 無論男女大家要求都冇咁高 讀書又容易咗 而家大學學位你唔揀擇嘅話任君選擇 做嘢又冇90後嗰班咁服從 可以屌老細添 奴性最重又係90後

所以應該話係年代問題所以好似普通打份工都搞唔撚掂啫 根本成個社會環境 就係想你哋班人餓唔死但係又搵唔到大錢 間唔中放監俾你哋去吓旅行開心吓精神返又可以再做奴隸 唔淨止香港應該話成個世界都係 只係特別中國大陸或者香港呢樣嘢特別嚴重啫
朋友非三大水泡科 出身公屋 父母草根階層
畢業直接去考EO請左 早幾年儲夠結婚買樓

你話呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞