點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
因為唔同年齡層有唔同既追求 年紀大少少或者你自己做多幾年野可能就會追求穩定 而政府工就係比到穩定你 同埋上邊好多人話因為廢 呢個都係事實 社會大部分人都係廢人 從來都係少數精英帶動一群廢人
你睇starting梗係唔明點解政府工好,
政府工個優勢係細水長流,
到你40歲就知點解好.
好多專科專行, 好多人嘅目標係私人市場拎經驗然後入政府做,
CA, ACO最多連登仔講,
唔好就以為政府得General Grades
嗰啲打雜二打六嚟架咋

CRE / JRE Grades Officer文職位贏私人市場好撚多.
班官咪咁
人工夠高你話點咪點囉
細水長流,輸前贏後就係政府工嘅特色。
越來越睇重你係咪做政府工
已經發生過間諜事件
幾多年前
而家連大判都準備執
但PC 可以升SGT,沙展可以升SSGT
SGT max 6萬頭
SSGT 7萬中

正同於其他散仔位紀律部隊
IA 可以升SIA 再升CIA
政府工依家人工高
又穩定
唔去勞記housing 同運輸就冇嘢do
你有料搵到更多嘅,應該冇人叫你去考政府工
低層係既 Pro grade勁人輸到甩褲
兩條隊黎,NCA Pt 34以上係一夠Pt就攞到,每個月兩萬,攞足10年
俾人咁講得既都係打左幾年牛工
唔通做到醫生仲會俾人咁講咩
打雜 返6 日 輪更
因為同一個職位 你做正苦同做私人既分別
就係正苦負責睇 你負責做
而做錯 佢又唔洗負責
而人工係可以3倍以上
叫得你當差你都唔方有料得去邊
趁早認清自己實力 考個aco咪算
坐到你三十幾歲都叫有三皮幾又等上公屋
明明現實香港絕大部份人都係私人市場發唔到圍
40歲搵唔到40k 仲要經濟環境差下好驚俾老細炒
好驚中年失業

連登就倒轉 頭幾頁已經唔少人30歲搵緊50-60k
兼大好前途等上位加人工
而家仲講B仔 師兄係中學生家岩岩出黎
唔洗講過多幾年
未過今年已經食撚哂屎
起底日日出一個po講女明星咁得閒都唔知係咪真
過左pt21 冇
政府工有幾多位
基本上淨係做差佬先咁大鑊咋
除咗差佬大部份政府工都冇乜嘢的

做警察就真係麻煩啲

不過講到尾你有錢你無論如何都係可以移民就係咁簡單

只不過有樣嘢好矛盾 你真係好有錢嘅你使撚擔心咁多咩
佢哋成日覺得出面風大雨大
入政府可以避開中年危機,做到退休
出面無乜公司job security可以維持到退休

如果想中年做啲安樂位,唔洗做前線俾人捽數,就通常叫人早啲碌入政府儲年資升上去
穩定囉
有咩私人工係穩定得過政府?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞