點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
假咗啲喎巴打 30幾k 入去做16k 嘅aco ?

做唔掂出番去又即刻搵到工? 咁你一開始點解要走

你啲邏輯錯哂
IP都可以升CP
但你睇下樓主個樣
SPC就有佢份
仲會叫你買公用股收息
你個理論唔成立
利申:唔止依個數,但做緊最低果一兩個grade
假撚到仆街
本身30幾k 人工 想搵老本行hea工有幾難?

直接減10k 人工 我唔撚信搵唔到20幾k嘅hea工

大撚把人爭住請 除非本身喺行內根本唔係專業

同埋學你話齋 ACO起薪太低 ($17,200)
本身搵30幾k會入去做?!
睇下毅進仔就知
因為有好多廢老真係廢老

人哋講咩就信咩
廢老成日話食咩山草藥醫邊到
食咩野補邊到
按咩穴位醫邊到
邊份工好搵 唔撚洗做都出到糧
全撚部都係人講咩 就信哂再轉述 無科學根據 無fact check

活到幾十歲都唔明華人劣根性 愛面子既特性
人哋梗係同你講返工好輕鬆
點會同你講份工又閪又低人工
全部野都報喜不報憂
但係廢老又信哂 跟著周圍介紹人

廢老無冒險精神
只求生存 冇向上爬嘅慾望
返工放工食飯瞓覺 夠鐘就結婚生仔
一個活生生嘅人礦
搞生意就潑你冷水
搞音樂藝術就屌人廢
做政府工就最好 鐵飯碗 可以平淡過一生
最重要係可以準時交家用
點解好似冇人諗過財赤呢個問題
你點知之後會唔會減人工
係差佬最嚴重
唔係其實無乜野
正苦過試用期供多一份錢
隨工作年期增加
仲要唔係$1500封頂
當一年多10%
咪一年即係13個月糧
閪在要退休先拎到
不過就咁計
當你22歲大學畢業做中層
Hea到65歲退休
都有幾球野揸住退休
發唔到達 但一定餓唔死
政府唔會炒人,時間一到就自動跳point升職,幾癈都可以,有手有腳咁上下時間就會人工翻幾翻
因為高point少少就可以直接拎房屋津貼,拎10年,當bonus咁洗
咁悶嘅工 唔係個個肯為錢做一世
叻人先考政府工 因為考入咗就可以成為廢人
壓力細
年紀大壓力可以谷好多病出黎
你父母本身係咪做開政府工
發現屋企人如果本身係做開政府工 都會傾向由細到大灌輸仔女要做政府工穩定嘅觀念
政府工贏在經濟差果陣人工都冇乜影響又唔會比人炒,有房屋福利,差在睇醫生要睇垃圾政府醫生,annual dinner自己比錢,冇bonus,冇老細請食飯,寫字樓殘舊,d野壞左幾個月冇人整,文具垃圾
有撚病
我讀4年書考晒牌叫我做海關
咁我讀嚟把撚
私人工轉入政府表示workload定壓力都係政府大
個個都以為政府好好做
依家R爛腳唔做野係班舊制
啲閪位比哂後生做
特別對客果啲 對住香港人客真係極痛苦
好多部門人手非常唔夠
唔好人地話政府Hea你就跟住話Hea
要講忙 Aco入錯地方慘過第三世界國家
2a3o degree位 有油位 有閪位
你有心擺爛唔升可以唔做
係就係年年跳Point
但政府自己要求同市民要求越黎越多
因為質素低嘅人
係政府點差Max都捱到3-4皮野唔會餓得死
政府唔少位係point 30以下比你退到休
你唔搞事 咩都唔做 唔博升 都輪到位比你升
買樓都放心穩定有錢比

你出去做 成日要轉工
或者一個唔小心得罪人
搞衰大單野 就準備辭得工

你有專業技能或者好拼博就話姐
但如果你無 你隨時中年失業
唔續約 一無收入就好麻煩
同我屋企一樣
我老豆做公務員
我老母話本身係廢柴先做 揾錢勁少
外面私人公司又花紅 又OT 補水

係唔知做乜私人市場啲人工越嚟越少
對比之下公務員只係穩定咁加人工就變左筍工

我老母細我老豆6年
講緊係95年我老母唔計花紅已經每月16k
我老豆先啱啱夠10k
點都廢唔過你條死毒撚啦要喺連登小天地博人認同

申請del post
https://lih.kg/3198542
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞