點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
廢先會去做政府工!希臘一個例子
真係好正 中五畢業就入 有Mpf 少工作量 多福利 仲要跳point
點夠樓主高材
做政府工先係最聰明
全民公務員
90 頭表示你呢段野完全擊中我心聲
穩定
同幾多十後無乜關係
窮人下一代就係難捱
財富會世代滾存 貧窮都會

成日話舊年代嘅人搵錢好易
咁點解你老豆唔係幾層樓揸手
你唔係一出世就有車有樓送埋出國讀書根本唔駛擔心香港依家個局面
事實就係每個年代都有人富貴有人愁

分別只係
時間過得愈耐就愈難打破世代累積嘅結果
正如有啲富3、4代已經去到就算昏庸一世都敗唔晒祖上留落嚟副身家
窮3、4代要翻身都要幾代人
所以自己唔會見到終點線 無晒希望
無希望就更加難翻身
呢個就係所謂嘅跨代貧窮陷阱
我之前返地盤個senior
同一間公司做左十幾年就快40歲突然俾人炒左
個仔仲要出世冇耐
如果我係佢實驚到仆街
大佬呀唔係我誇張 以前嘅香港真係好好景㗎
因為以前嘅香港人 特別麻甩佬有錢身痕囉
啲乜嘢東莞包二奶諸如此類 睇戲都講得多啦 以前嗰袋唔好講啲乜嘢好誇張嘅職業先 普普通通做過貨車佬都可以越南一頭家大陸一頭家 仲未計嫖賭飲吹 邊有錢剩啊

以前香港人 出國嘅話直頭行路帶風 小弟以前出國讀書啲人一聽到你香港人即刻雙眼發光覺得你好叻 甚至以前誇張到新加坡政府喺香港買廣告送香港人Passport 㗎 可能你太後生唔知啫 如果唔係點解反送中之後五眼聯盟要吸香港人啫? 事實以前嗰度嘅香港人係屈機嘅

以前嘅貧窮係咎由自取 而家嘅貧窮係無論你點努力你都係好難發圍 爭好遠㗎 特別90後 真係最撚慘嘅一代
你講緊嘅都應該係90年代發生, 只係三十幾年光景香港就搞成咁,多謝老共
順順利利既話 做警察30年就升CE 架啦
月薪42萬

SEO 果d真係太low
條路李家超行左一次比大家睇
新一代就係廢

利申非廢老
以前就係,無左長糧有撚用咩
過咗probation 之後政府供15% mpf, 唔會$1500 封頂
後期個point高好著數,仲另外有housing
問番你老豆,講到咁好佢又唔去做,
如果佢一早做左政府工,
咁你呢個做仔既咪唔使做齊齊享福lor
真,所以一定由見習督察開始
有部分老一輩好食懶做
覺得做政府工好筍
我屋企就係咁 成日都話人地做政府工點勁點叻 點輕鬆得閒
我就懶得理佢地 我同老婆收入高過好多政府工
不過唔話佢地知
廢人先要打工
可以既話
搵個幼幼比動力你衝
咁成功率又會再高d
當份MPF冇升跌
當aco Mpf淨流入~6000$x12x30年
退休基本都有三球左右

何況 一般都會賺錢 我就大概50%
見到有師兄勁到110%
鐵飯碗,廢都唔會餓死
好合理既教育
低成本穩定高回報
我認同為生計打工係廢人
為興趣另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞