點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
嗰段私人工賺嘅錢拎去炒樓炒股票
重點係你私人工後生你叻,緊係有用,到你四五歲,長江後浪推前浪,隨時炒9你
政府工你年紀大,反而升你職,因為係計年資

自問平均以上但未叫outstanding, 以為自己可以係出面撈得掂, 但其實真係睇小左出面既世界, 原來唔係做好自己就得架, 你係正常人唔代表其他人都係正常人, 世界上原來好多弱智都可以出到黎做野, 搞到你要幫佢執屎, 更甚者原來弱智都可以做到你上司, 先知原來當初既自己幾天真
吹得就吹仲要成班00後乜柒都唔識係度UPVOTE笑撚死人
30年前都仲係啦
我自己見到好多老板級(2m一年)45-50歲俾人炒左,係搵唔返工的

但佢地會變左炒股為生,過緊半退休工作
唔使返工當然好啦
但講緊一定要返工既話, 你唔好同我講政府工既壓力可以比得上私人工
沙士之前都係啦
考政府pro grade唔係咁易,幾多sm去考
撚有咁多依D人咩個個都6-7萬以上以前就唔會年年遊行話樓價貴啦
但都要考慮埋呢份工辛唔辛苦,使唔使跑數,大唔大精神壓力。就算搵得多,但上面呢啲全部個答案都係yes。咁不如入政府輕輕鬆鬆
所謂嘅年薪都無標準嘅
2皮野13個月糧 即係26萬,平均月薪21666元

但係唔通唔出雙糧 就代表一定要月薪出21666比你?
咪又係出2皮比你
出面要做到咩位先有啊?
你老豆覺得2皮至3皮係養唔到家
做差佬(PC)頂龍都係得4皮 突然就養到家?
真心想問下 大銀行MT同EO邊個好啲 如果2個10年後都係100幾k 咁其實係咪EO爽啲
其實冇錯,個個都以為自己係鳳凰出面大展拳腳事實係連啲鳳凰都黎做政府工
首先呢,政府工個層面好撚大嘅,由月薪頂盡萬八嘅workman到年薪千萬嘅金管局總裁都係政府工,你唔指定一個職位一個pt Range 討論係無意思

然後穩定就一定架啦,私人工唔講咩會炒人裁員啦,就算俾你一直做落去但係唔加人工,唔升你,b仔出最細份俾你都夠玩謝你啦,好多時你工作能力係有,但係同上司唔啱key,唔係皇道國戚,冇八達通你都係咁先,政府工嘅穩定就係好在無視上述因素,到期就要跳pt,而且同樣職位一定高於私人市場中上水平

最後政府工的確係無私人工咁多發揮空間,但係come on James,可不可以成熟一點呢?返工係求財架咋,要新奇刺激我放假去玩唔撚好?
得啦得啦
你份工最撚慘
你弱撚智
正常畢業出黎做PC
事事旦旦15年內一定上埋位做CP
重同你咩SEO ON99
屌你得10幾萬人工咁生活呀
宜家Eo過100k至少廿年
明明就業收入中位數只係兩萬一上得多連登真係以為個個都5萬以上
如果本身唔叻,知道自己係私人工唔會上到位,其實早啲入政府好過。起碼普通一個文員都上到3萬。仲要有福利又有政府mpf. 穩穩定定又一世。
出面啲工今日見你做到野搵到大錢就留你,聽日經濟唔好,人老左做野又手腳慢就炒左你,仲要高層開刀。到時比人炒左人又搵唔返份差唔多人工嘅工,局住做啲低級職。與其係咁不如早早入政府,起碼唔洗有中年失業同成日搵工

連登精英25已財自

普通大學個個考到AO EO
政府邊止50k做幾年都70啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞