點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
連登個個精英
但連ACO PC仔都考唔撚到
佢地都係果句
有手有腳就做撚到局長
班賤畜黃屍狗都狗衝政苦工啦
咁入面姐係hea定唔hea? 你又真係on9咗啲,隨隨便便都搵到30幾k都仲要走去做aco
私人工要睇人面色做野 對客對老細對同事都要睇面色
政府工人哋睇返自己面色 老細同事各有各做 做唔完ot
幾爽
香港繼續好景就係囉
聽過都唔少做到4,50然後俾人炒左
之前份工做到經理級6,7皮,一俾人炒左之後無人肯請(減一半都無公司要請)
又唔肯屈就由低層做返起果時就真係可以提早退休
私人工50k 政府65k +housing
你係咪讀書唔成果d人黎?正正常常AL 一隻C都考唔到 咁緊係難搵5萬以上
AL正常1/2條C入u,做十年野,唔覺搵唔到5萬

都已經唔計d醫生律師ibanker

定你想討論d非大學生?
睇人工Post
就覺得香港好好景
個個連登仔
正正常常都已經搵好多
咁又唔駛,大公司associate director /銀行SVP左右啦,唔揼波鐘既話12年左右都開始上到。你要記住政府無花紅,唔少大公司穩定3個月bonus,除返只係8萬蚊月薪就等於政府10萬月薪。

不過你要每年都要諗點樣要升到職,keep 住2-3年升一級,一唔順就要轉工。

私人工要贏政府工只可以靠20年經打後,好命既就CEO-1, 輕鬆過2球
以前有埋長糧,
諗唔到點解唔入
老板級好多時係自己果行既公會/團體度有公職,咁先唔怕俾人炒,淨係喺公司度做唔為自己行業發聲唔襟撈
吃得府中府,分為人上人
你拎得5皮以上最少都M級啦
下面班O靚唔好同我講全部都係O岩O岩出黎做夥又只係高中畢業
照你咁講, 拎唔到5皮果D都係讀唔成書既廢柴, 但你又要LEAD住班廢柴幫你做野, 咁你份工D技術含量都幾.............
廿零歲考ACO ,做到三十已經Max 35k
再等升CO 日日返去UN UN 腳
有邊間私人公司嘅文員仔超越到????
10幾年前個陣都好多fg去考公務員
外國政府其實會炒人
因爲赤財成千億,都唔駛減人工,仲可以繼續加人工,鐵飯碗都形容唔到個特權
你top1%都仲有少少牙力

不過即使係咁
你老世都可以用平啲嘅價請後生過你廿年嘅top1%
依個部門其實係做咩?
有錢大曬?
你個底唔乾淨照俾你去?
中學畢業已經叫我搵政府工

出黎做第一份工,又叫一路做住先,一路搵政府工

第N次轉工後,又係叫我搵政府工

直到依家,叫我考差佬

利申:一次政府工都未考過
全世界加埋有幾多個? 香港做政府工既1年有幾多個做到65歲退休?
職責:
三級康樂助理員主要負責督導初級人員(註5)提供康樂及市容服務,其中包括:
(a) 樹藝、植物培植、植物護理、動物料理、鳥舍保養和環境美化;
(b) 體育館、公園、遊樂場、路旁園地、大球場、運動場、泳灘和泳池的維修保養; 
(c) 拯溺和急救服務;以及
(d) 協助舉辦康樂及體育活動(註6)。

[註5:包括監察提供康樂及市容服務的承辦商及其員工的表現。
註6:除了督導初級人員,三級康樂助理員或須協助舉辦康樂及體育活動。]

[註:獲取錄的申請人須注意下列各點:
(i) 須每周淨工作45小時(不包括用膳時間);
(ii) 須接受職系/部門首長的調派和調職,以及或須被派往偏遠地區(包括離島)工作的安排;
(iii) 或須輪班當值和不定時工作(包括星期六、日及公眾假期),實際工作時間由主管分派;
(iv) 或須在當值時駕駛小型電單車/腳踏車/汽車;及
(v) 或須穿著制服。]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞