點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
心態差好多,閪位多左要求高左
但唔洗追數(講緊實際唔係紙面上既數)
然後又唔洗同人爭上位,個心態會放鬆舒服好多
兩個都退咗休啦
老母退休前30幾k

我老豆得沙士嗰排 我老母冇得撈
先lead 左半年

而家55波
因為我老豆食長糧加做左定期食息
我老母就話自己以前carry 個屋企
而家逼左我老豆去返工 全份糧上繳
長計一定老豆win. 除非老母專業人士
當年中五算係咁
知自己咩斤両入政府
宜家咪收成期
佢無講錯 政府一定爽
同樣5 6萬人工 私人公司要你一個人識5個人既野
政府工你只需要識填下form 睇下字
30年前係
20年萬唔係
如果你想約我性交,請出聲!! 咪撚再斯斯縮縮咁
你呢個fg 係d post拎咁多料都唔知我做邊行
我隨時就係負責你個manager interview
KPI講左成年, 都冇聽過有咩下文
就算真係定KPI班公務員都只會跟住本身個capctiy黎定
KPI只係開個樣咋ma,如果真係跟足,成班高官都要炒啦
講得岩啊

1.年年跳point再加通脹升幅
一年加8-10%, 私人工做年年轉工/升職/表現好好 先有
2.無視經濟環境
經濟差私人工裁員又唔影響
3.升職按年資
做夠年資, 表現正常就升一級. 私人工會有樽頸位, 老細唔鍾意就無得升
4.起身點高
Jre officer/非專業職位 起身30k up, 之後跳pt 人工複式增長, fg普通科做私人工有幾多可以第一份工有30k up. 政府工係贏頭再贏埋尾
5.政府工趁早入
政府傾向請後生, 越大越難入, 依家有啲位仲要係內地招聘, 小紅書大把考公攻略, 之後競爭更大

風險低, 回報高. 叻人/專業人士都想入政府(AO/Pro Grade). 除非係好有理想/為興趣打工, 無謂同自己過唔去.
咁又真係
其實政府工一向係唔係最好亦唔係最差既選擇
跟mps既私人工最好起碼升職快好多
利申已quit政府+做緊跟mps既私人工
知你廢
又驚你黐屋企
正確
講真自己定, 唔通定個自己meet唔到既target黎玩自己咩
咁癲
而家係市場調查高過政府加wo
早幾年驚宣誓冇得移民就話姐
原來根本無影響
台灣個單其實肯辭職根本冇問題
英美澳直頭做PC都可以移
知自己無料拿拿聲襯班專才未拎到身分證入政府就真
佢地最中意做政府
max要13年 你計35歲好d

叫你老竇自己去做啦
而家年紀大大肚腩唔識英文都做得

如果你阿爸唔係非常成功嘅人你就唔好跟佢諗法行
除非你想得到同佢一樣嘅結果
再補充多兩個活生生既例子啦,

你去公眾泳池游水留意下,
入面既救生員/保安/清潔一定悠過出面私人同類工種好多

再一個例子,PC仔做10年有4,5皮(又唔需要咩學歷)
佢地唔做PC仔,去到私人市場多數都搵唔番呢條數啦

如果你係好叻個堆,當然唔會睇得起政府工啦,但多數人都係普通人
同埋人到中年你就會開始明白穩陣變得重要
啲IT manager夜晚8點幾9點都重覆緊email
捱到病都唔敢出聲唔敢請假 做細嘅睇到都覺得佢慘
輪到你住果時都40歲啦

住公屋重好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞