點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
海關都有幫辦可以考
咁人工方面,年年跳point, 贏在穩定咁升,私人市場要升得快又要不停interview/考唔同牌,無咁既魄力同意志,未必會咁做

老一輩叫你做政府工都係因為經過風浪驚左,叫d下一代入政府on99咁做,其實都有佢地既智慧(可能佢地心中覺得你係無魄力同意志既人)
而家揀做政府工一定揀警察,除非有專業技能或者牌照
一句講哂新制比上不足比下有餘
就算做CA/ACO跟sop做鳩袋糧對普通人都算唔錯
以前私人市場環境好,政府難請人,就先有舊制好福利

而家由治及興,多人愛國愛黨,排隊入政府,駛鬼咁好福利咩
幾認同你果句老一輩有佢地既智慧
除非玩鳩你啦
否則正常家人講得出
背後肯定係有過經歷先會同你咁講叫你去做
我以前做政府聽前輩(80年代入低級位)share
in果陣個panel接近通水咁滯幾乎引導你講正確答案咁
70年代之前分分鐘好似雷洛咁in
係, 因為老一輩家人除左有過經歷, 就識你個人, 如果知你一早有志向又有進展, 點會同你講入政府咩
幾fun,佢叫人考就要老奉咁聽,叫佢自己考就發老脾
係嘅係嘅
你話啱咪啱
思維問題
收件果D多數連CA都唔係, 係合約/外判工
巴打快啲走,連登最多公墓猿
我頂住
咁都嫁你老豆+冇離婚
一定係真愛
典型港女 + beta man 組合
擺明真愛
見好多人fg返第一份工就鴻圖大志睇唔起政府工,又話咩「屌30k我做幾年都有啦」之後過左幾年往往有一大堆人密密報政府工密密考
一定程度嘅 up and down好多地方都有, 美國東西兩案城市都會,不過好似香港今次一沉不起就真係要多謝老共
你睇返佢啲數字咪知
出左個追kpi 之後有炒多左好多人咩
父母垃圾嘅話,人生大事,唔好聽佢哋嘅話。
政府同公務員開刀係遲早問題

減3成,呢班人都Over pay而且唔會出現大嘅逃亡潮,因為呢班人個技能根本喺私人市場生存唔到,唔會有人想要 。
政府工穩定,有名你叫鐵飯碗,唔關錢事
最怕是公務員減3成
私人工跟住減
睇咩範疇 出邊睇嘅嘢闊好多
點都有趣過政府做文書admin工作嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞