點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
錯,冇pt.34邊有20k housing
理論上一畢業入政府做EO,你呢個年紀一定10萬
好慘 做個EO 27歲就65k 仲要輕鬆過你做big4十倍
不過你當年考唔考到先
咁就咪入返政府喇 岀面有bonus
連登咁多投考公務員post
而家頂薪應該5xk
依家建造業仲有冇新單開呀
一早入政府跳pt真係最好選擇
我都後悔出面打滾左幾年先轉
唔淨係計人工
好多人都唔甘心一世屈喺政府釘文件,影印
都想係出面見識下 搏殺下 好多嘢係政府工俾唔到你
例如眼界見識,做人處事,出面好多機會去學。
我而家呢份工就係會接觸好多唔同外國人
會周圍飛,淨係喺好多外國人面前做presentation
已經係政府入邊俾唔到你嘅嘢
不過咁講 鹹魚白菜各有所好 每個人要嘅嘢都唔同
冇話邊個啱邊個錯
即係你老竇覺得你嘅能力,最多做到差佬?
如果當年政府工多人考嘅就唔駛又整長糧又咁q多假期吸引人考啦
就係當年九七前經濟好嘅年代 出面打返普通文員仔都夠成家立室
肯做地盤司機個啲直頭可以大陸養多頭家都仲得
政府工當時一年先慢慢跳point 加人工嘅工根本狗也不屌
咁就人人有offer, 大家開心
好多出面連廢人都不如
政府職位空缺

職位名稱: 三級康樂助理員

部門: 康樂及文化事務署

職位編號: 48389 (公務員)

薪酬: 港幣每月 $22,145.00

截止申請日期(日/月/年): 12/09/2024 23:59:00

因為你個人廢,做政府工已經係overpaid咗你,
如果你係讀到書又有能力搵到錢,
你父母得鳩閒叫你入政府咩
唔知由幾時開始 公墓員係自己決定加唔加自己人工
再加上可加不減機制
真係政府工跑嬴市場
早十年八年最風光果陣
個fd做pm真係有錢到仆街
揸靚車 帶隻錶都成球野
當然佢都捱得好辛苦 日日做到狗咁 又俾業主屌
日日做到好夜 搏殺爬上去 當然佢個人都好撚醒
個老婆都好靚
個個U Grad就做到AO EO
冇哂窮人啦
邊個走去做ACO
但果入私人工既 到今日 多數都應該比人炒左 雖然都搵到十幾廿年錢

但當年入政府既都已經係果個職系既高位 就算aco都算到去sco
一早入政府嘅話
就唔會甘心
咁就一世啦

以為自己會喺出面撈得掂
然後到五十歲果時睇住身邊返私人工既朋友開始比人炒
搵唔返份一樣收入既工 開始考慮做看更
自問係有能力嘅人點會對政府工睇得上眼,
年年等跳point加少少人工,升職上位又要等排隊,
不過依家私人市場環境唔好先個個衝入政府。
等於早四十年前最叻嘅人根本個個一定從商,
係唔會走去考做醫生
有上進心 又肯搏 有野心 又有學歷既人 唔會入政府啦
政府工文化夠閪啦
最好唔使返工添
邊有咁多呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞