點解老一輩咁鍾意叫人做政府工?

639 回覆
1015 Like 35 Dislike
所以我係認為成個香港人工同樓價只會減到同深圳拉平均,無可能又要融合又要維持香港高人工。
升一野夠啦
咁唔好彩一野都升唔到連長期服務pt都49k
好簡單答佢你細個做咩唔入?一句冇聲出啦
本身就唔應該聽老一輩講
你買股票買bitcoin 就話你scam
nvidia tsml 佢地都未必識
大量發達機會佢地都捉唔到

除非老一輩 高學歷/成功人士
否則所有野都可以當bullshit

佢地學歷除時仲低過你
出黎做1,2年野+去下旅行
見識都已經多過佢地成世做死一份工
經濟再繼續差落去,隨時pc/懲教AO2呢啲員佐級嘅工都係大學生湧哂入去做。

之前03年沙士之後就係咁嘅情況,當年海關散仔都差唔多有8-9成係大學生做。
50%
勁過股神菲比斯
Mpf 唔選港股 基本上都係
Max連津貼,claim幾更DSOA
有成5雞,仲有宿舍住,慳慳地夠洗啦
政府又供成廿幾%強積金,退休夠晒
政府一樣做到你呢個人工,你望到4,50再睇吓點
話因為有咗我
你班黃狗。

講到政府工又簡單又人工高,點解唔考?
兩者要求同人工都爭好遠
如果一畢業入AO 三十中已經可能係PAS拎200k月薪
因為依句說出通常都係好基層嘅家庭所講
本身屋企冇錢冇資源
個細路叻仔咪讀到個大學學位考主任級
唔好彩讀唔到書都考個ACO排隊上CO
40歲點都有四五皮野左右
唔駛驚冇學歷中年四五十歲俾人雞
仲可能儲到少少錢 可能排到公務員居屋
咁你嘅仔女就有機會多少少資源成長
甚至可能節衣縮食送到仔女去外國讀書
不過好多時啲細路都仲可能要半工讀賺生活費
希望有張外國沙紙可以做番個半專業人士

有錢個啲一早送晒外國讀書
上一代送得外國讀書點都有間公司仔撈下
做下貿易做下出入口生意
外國讀完書一係就番黎接掌家族生意
一係點都打下關係有啲世叔伯嘅經理仔做
再唔係繼續外國生活工作與世無爭
到時候爸爸會俾錢係外國買樓
50歲我當你打份工都搵到依個數
55呢?60呢?
一個唔覺意又整個金融風暴或者武肺2.0
到時唔雞你雞邊個
臨老考個保安牌日日番12個鐘?
有咩頭暈身㷫老人病排8個鐘急症?

公務員就唔同
出面世界末日都可能出住四五皮一個月
時勢好冇錯係冇花紅分
但普遍都有俾你吊命嘅醫療同排下居屋
未必發大達 但起碼唔會死唔駛執紙皮
普通平民來講十皮都好洗既, 當然聰明人入政府搵二十皮就都冇難度, 都係等升
唔係私人企業入唔起
而係政府工更有性價比
人人都去當官了,誰來納稅?香港如今的現狀很荒謬,這幫在香港當官的不去改善營商環境,反而把免稅額給取消了。
佢一年8x萬
EO 65k 一年都係78萬
計左housing未
90年代去到19年都係入政府工嘅黃金期
90年代之前普遍政府工人工低到仆街
19年之後XG就不斷走下坡
依家仲貪做政府工穩定同高人工嘅 我祝佢屋企世世代代做韭菜
當你25歲入職aco 人工加跳point 當你每年10%
之後當你每年好似今年咁加3%
當份MPF 無升跌
搵AI 粗略計都係得一球 ,師兄你點計3球?

讓我們來計算一下這個問題。

1. **25歲至38歲期間(每年加10%)**:
- 起薪:17,200
- 第一年:17,200 × 1.10 = 18,920
- 第二年:18,920 × 1.10 = 20,812
- 以此類推,直到第14年。

2. **39歲至65歲期間(每年加3%)**:
- 38歲的薪水:17,200 × (1.10^14)
- 39歲的薪水:38歲的薪水 × 1.03
- 以此類推,直到第27年。

3. **每年提取20%的退休金**:
- 每年的退休金 = 當年薪水 × 0.20
- 將每年的退休金累加,直到65歲。

讓我們具體計算一下:

### 25歲至38歲期間(每年加10%)
$$
\text{薪水}_{n} = 17,200 \times (1.10)^n \quad \text{(n = 0, 1, 2, ..., 13)}
$$

### 39歲至65歲期間(每年加3%)
$$
\text{薪水}_{n} = \text{薪水}_{38} \times (1.03)^{n-14} \quad \text{(n = 14, 15, ..., 40)}
$$

### 累計退休金
$$
\text{退休金} = \sum_{n=0}^{40} \text{薪水}_{n} \times 0.20
$$

這樣計算下來,最終的退休金總額會是:

1. **25歲至38歲期間**:
- 第一年:17,200 × 0.20 = 3,440
- 第二年:18,920 × 0.20 = 3,784
- 以此類推,直到第14年。

2. **39歲至65歲期間**:
- 39歲的薪水:38歲的薪水 × 1.03
- 39歲的退休金:39歲的薪水 × 0.20
- 以此類推,直到第27年。

將所有年份的退休金累加起來,你在65歲時可以拿回的退休金總額大約是 **1,000,000** 元左右。
sorry
冇諗到aco個底咁低 要十幾年先max
我個位 起薪點高dd
唔少新移民考政府工
4x-5x歲考WM,CA
做十幾二十年穩穩定定做到退休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞