一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
應該減長暫配額改加初生+新婚配額仲好啦
有開放式先有單人?
姐係單人預設要揀開放式?
淨返最尾10%係單人
如果淨一房就一房
如果淨開放式就開放式
油塘係無開放式,所以一定有一房
應該長者+初生30%
宜家搶左10%家庭配額,但有淨就畀長者
高曦苑戶型只有一房同兩房,今次新政下高曦苑單人保證有10%配額揀一房
等啲廢老自己交稅自己養自己囉
咩呀,從來單人10%都係所有項目餘下10%,如果唔係既話點解從來d人話單人無可能有啟德,今期你預安達臣,東涌同屯門把啦
好奇果2900個配額係點玩?長者同家有初生梅花間竹咁叫定抑或長者抽完到初生?
我估係撈亂
今次有新機制引入左,單人都會有10%配額買到熱門屋苑

房委會亦同時優化配額分配的安排。過去配額數目以銷售計劃下所有發展項目的單位總數計算。為了讓各類別申請者有合理機會購買每期居屋銷售計劃下不同發展項目的單位,房委會決定改以每個新居屋發展項目的單位數目作為計算基礎,以設定各個發展項目的配額數目。在每個發展項目中,「家有長者優先選樓計劃」和「家有初生優先選樓計劃」的配額數目為該發展項目單位數目的40%,一人申請者的配額數目則為該發展項目單位數目的10%。合資格申請者選樓的優先次序將按申請類別、配額比例和攪珠結果釐定。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202408/27/P2024082700182.htm
噢ic,sor自膠
長者同初生係同一個組別
見新聞稿附件二
https://www.info.gov.hk/gia/general/202408/27/P2024082700182.htm
但如果係咁既話家庭想要d大d既單位會更難
我知係同一組別,但我問緊揀樓喎,咁係長者初生長者初生定係長者完咗先初生隊?
純好奇
期期都係咁,點改都係單身最差
快少少結婚咪玩家庭囉,政府一直都係咁鼓吹
上期用老豆老母個名抽咗,單身無條女就算比你搵6萬蚊都不如住居屋好過
而家長者同初生當同一優先次序組別,應該揀樓時都唔會分係長者定初生
搵條公屋獨女or有私樓獨女
香港人的悲哀
今次單人係最大贏家wor
今期算好過上期少少,起碼比到配額單身揀到啟德開放/納米單位,高曦苑單身更加確保有1房單位。
我明啦,但咁既話即係大抽獎遊戲
但如果係咁既話家庭想要d大d既單位會更難,果d一家幾口果d靚盤無你份
其實我一直都覺得單人抽到就點都係贏
連登最推崇既新加坡單人都要35歲先有得抽組屋
再睇埋其他發達地區 根本就無地方會資助單人上樓
香港有得抽下單人已經係贏晒
所以慘既一直都係普通家庭
家庭都唔夠分
仲要分畀D單人
係香港先會咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞