一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
呢個價錢想住市中心,新發展
都係啟德居屋贏
行政問題 到時又要請一大堆人去核實究竟你係唔係度住,定係個記錄有問題 ok 都做得黎

咁到你核實左佢真係唔係度住啦 你要收樓啦 咁容易?

居同錢屋唔同既係,人地真金白銀比左錢買 你一句話收就收? 首期 供左既錢 全部沒收? 銀行借左既錢又點算? 定係比返錢佢?跟市價計? 私有產權制度?

我唔識搞 留比高官諗算
不嬲都係拎附近d樓比架wor 所以先顯得抵買
居屋2023已經修咗例
申請須知移除咗,得閒先搵,但附加資料都講明

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2023/tc/general-information.html
韓國好似有d政府屋(類似公屋) 專門平租俾d夫婦
幾年內都生唔出就要搬走 生得出俾你住成世
正常呀,冇廢老優先隊就唔會有呢個問題
所以應該一買就cut鳩晒佢所有福利
依個世界對後生真係unfriendly
無樓邊有女 無女邊有仔生
根本就係一個on9的loop
白單又無機會
本身間公屋唔太差,又冇超額, 真係唔會買

計番個呎價仲一期比一期貴, 樓市就跌左幾成, 吸引力真係大減
我睇完有少少唔明想問下

今次玩法 係唔係姐係比曬清拆戶同長者+bb隊行曬先會到核心家庭揀樓

咁假如我係核心家庭 抽中第一粒no. 係唔係都要比佢地揀曬先到我
你將會係第2901
呢個係你既最佳結果
而且無2房
關咩事 容易買樓個d地方一樣無人生仔
例如新加坡 台灣 日本 歐洲etc...
其實政府深明呢個道理 而且點搞都無用
寧願學佢地一樣 靠外勞/新移民黎生仔
長者同bb配額用晒先到核心家庭
計往例 基本上你可以keep 但要即刻補地價 同埋告到你坐監
我綠表加長者隊 希望冇咁多清拆户爭
我估居屋唔會玩咁盡 作為業主真係真金白銀買左 公屋就唔同
上面往例係居屋 剩係周到暪離婚已經咁
不過案例少啲 一年4單咁上下
有無link睇下?

有限額
之前有巴打講

清拆一定最優先
先後長者+bb

假設400 位 揀曬之後就落家庭隊一齊玩
假設家庭800個位揀曬 就會直去單人隊
其實綠表應該都揀麗玥
價錢又平,單位又大
麗玥$6000呎,啟德$9000
講緊貴50%
講到有得揀咁
大把綠表最後兩個都揀唔到
Check你申請之前半年既每月入息同儲蓄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞