一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
粉嶺?
火炭個個都算靚咩
隔籬四小龍入場費600幾萬

去邊度抬200萬出嚟
主要分別係居屋輕鬆930
都幾好睇
咁樣整廚廁要幾錢?
納米樓200呎600萬都有人買
百貨應百客
唔會有呢d人
裝修一係為平一係為靚
洗多咁多錢但換黎濃烈公屋味
咁你應該知道原裝交樓標準係點?
接受到既就冇問題
旭禾苑係居屋
同埋算係好近火炭站
之前上朋友屋企
落火車幾分鐘就行到返去
嗰陣係幾爽嘅
公廁feel, 有自己落過設計就知有唔同
接受唔到d 一式一樣既野
無左 但DTI仲有
居屋就不嬲都唔使
私樓叫比你按多少少咁解
過來人經驗
呢d全爆 一般收你十萬左右
依家裝修基本上咩單位你要執得好少少 (以搵裝修公司計,包括整埋廚廁)
裝修 + 傢私 +家電 + 廚具 等等
你預鬆d約50萬內
當然好多位可以慳 或 用淘寶解決
但想住好少少 或者唔想曬太多時間 就預返呢個價錢
代女朋友問
佢同老母兩個住緊公屋 老母係戶主 over 65歲
諗住用白長抽新一期居屋 (知到如果抽到 就要比返間公屋出黎)
但佢老母已經冇做野 女朋友又做左我既擔保人 (我岩岩買左樓 自己名)
佢老母真係抽到的話 咁銀行會唔會難D批到按揭?

定係居屋都係政府擔保 所以按揭都冇乜問題?
因為政府擔保銀行好多都會盲批
其實你真係抽中 揀樓前 去問銀行都冇問題
居屋按揭係政府做擔保,即使業主係退休人士無入息,到時只要填聲明證明自己有能力供樓(如家人比家用供),銀行都會寬鬆處理

Source: https://www.wuchatprop.com.hk/%E5%B1%85%E5%B1%8B%E6%8C%89%E6%8F%AD/#%E4%B8%8D%E6%8E%A5%E7%B4%8D%E6%93%94%E4%BF%9D%E4%BA%BA
你可以去居屋2023官網,有一批房署認可做按揭嘅銀行/財務機構

直接打去其中兩三間了解下

當然,居屋2024有冇變冇人知,但我覺得好過喺度問

公屋戶用白表,記得睇埋置頂po
不過你本身唔熟,唔建議你比意見,叫佢哋自己了解,你叫佢哋睇youtube 就算,始終置業咁大筆錢,又影響到公屋,有咩事怨成世
仲要抽中加啲盤吸引喎 仲要資產審查要過喎
仲要得3年機會喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞