一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
真係買富健花園好過今期兆湖苑
私人參建居屋,大堂有冷氣,一梯10伙,有對流窗,某啲單位望到海,將來過條天橋就到西鐵站
綠表非核 vs 綠表單人
邊個會好啲?
無野了 自膠
上期白長全部叫哂
真係? 要11月尾先夠16週,唔知趕唔趕得切…
其實都痴撚線 既 分咩10月25號出世

逢係有5歲以下細路排bb隊咪得
咁講法啟德居屋點解又咁搶手,開價都一樣買到市區2手居屋,你無可能搵d 20幾30幾年樓齡同全新居屋比較架喎
宜家政府既信息好明確
你生左之後3年先有著數
3年之後政府就唔會理你
咁仲有無人咁on居走去生呀?
祝你好運
我寧願多少個初生
都唔想多一個長者買到
小朋友將來洗費太大了
良好成長環境好重要
咁係今年呢個pool計 啟德一定搶手既
但如果係綠表既話 唔係中兩人房單位
其實好多20幾30年既二手居 尺寸吸引好多
講真買2手居 不如買私樓 美孚新邨6700尺
本身準備公屋除名買私樓。
但2老見啓德唔錯想綠表用我名抽。

我google 過居住業主可買私樓
但抽中左未入伙就公屋除名買得唔得?
吸引力有啲低

建議唔好抽
原來油塘果個盤都咁遠地鐵站
用你名抽,即係你做申請人再加長者做聯名業主

而你未收樓,未完成交易就想除名買第二層?
純粹問下,其實冇錢買2層
佢地話想咪迎合下,反正未必中
睇返啓德26年尾先入伙,有d 耐
我驚期間題樓市跌錯失機會
係咪我入伙前都唔買得?
識地步就知高超道邨上面其實幾吊腳
只不過樓下仲有紅van、603你搭
家陣步程15分鐘以內都算近鐵
無左壓測 唔代表銀行唔睇收入水平
同埋按揭上年放寬左比居二
上年我都有睇過美孚果邊
呢個$6700@尺就未見過
係咪我係平行時空
未來上限只會愈來愈低
真係要搵份hea 文員+父幹先搞得掂
假設你屋企父母子三人組合

如子做申請人+父抽綠長,兩個都係業主,咁你點除名呢?

如果申請後轉申請人,書面通知房署,假設獲批,父或母做申請人,單名或聯名業主都得,咁你就可以除名;咁不如一開始就由佢哋做申請人+業主
但父母買嘅居屋,要用佢哋名去做按揭

如果你唔除名,直接買多層私樓,要做按揭,之後居屋按揭銀行未必批

其他細節要等申請須知出咗再睇,因為而家每期都會修改,填補哂「漏洞」/灰色地帶
2手個價幾時先跌個個都當寶咁揸實個價
market price
勁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞