一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
仲要得2次機會先最智障
7折仲值唔值得買

講緊面價7折未計暗地啲rebate

計埋仲清水 轉售限制 會所 等等 其實仲值唔值得拎綠表換?白表當然點都去馬啦 但住緊公屋嘅有無必要抽其實
如果本身間公屋又大又近鐵當然唔吸引
但就黎爆資產/收入/本身間屋得百零尺個d咪都會抽
應該話十單有8單都係拆個廢老出黎排隊
根本唔係度住

廢老離婚 一個霸住公屋 一個去抽
抽完廢老一齊住 後生自己住
抽綠置居咪算
居屋貴幾十萬
睇下遲啲敢唔敢居屋都定期搞家訪
長者隊證實冇同老人家住就收回單位
執行唔到
你講嗰啲都係講緊有能力買私樓 而家就係講緊私樓性價比隨時好過居屋

一唔係就無因為超限額而搬遷嘅需要就繼續公屋租儲錢直上私樓會唔會好過買居屋

當然抽到啟德另計啦
居屋都家訪真係癲 買居就係想有自己資產唔想下下人地想入嚟就入嚟

其實最直接就取消長者隊 唔知咩豬頭諗出嚟嘅垃圾政策
如果私樓跌多1-2成就真係私樓贏
暫時都仲係有一定吸引力既
其實當初係想回收公屋
係時代變左 政策無跟上
1-2成個safe margins 太低 之前買居係可以拎黎同樓價下行風險對沖 就算跌4成8都可以拎嚟補地價 而家得一兩成仲要有轉售限制 又要用埋人生得一次嘅房屋政策優優
唔會執行唔到 係要晒多幾多錢去做姐
同埋值唔值 計過數唔值咪唔會做
除左裝機拍卡 其他點執行
但私隱條例點過
有試過4成8咁多咩?2成ok la 都係個句
真係睇到樓市咁淡既人 應該直情唔會考慮買任何樓
係估唔到會玩離婚,而且有寬敞戶唔搞廢老呢個漏洞,先搞成咁
咁可以淨係新居屋先加條款
舊嗰啲就由得佢算
請隊人日日上門巡啦 拍卡機都好易造假
你要去搞私隱條例 我諗政府寧願廢左廢老隊
52折咁有48%空間可以跌

睇淡但有需要都要買嘅 不過要做好風險管理 而家咁真係情願到人工過先買
使乜搞 居屋政府野 賣個陣加條款就得
52折係綠置wor
淘大依家呎價11500,跌多兩成即係9200,仲平過啟盈未補地價9400
但兩者比我揀我應該都係揀啟盈
理論上得既 你加條款麻 要買就要接受
拍卡機 每人登記一張8達通 一定要拍 唔拍當唔存在
代人拍當虛假文書 反正門口實有cctv抽查

不過社會聲音一定會屌到縮沙 政治自殺 無人會咁做

都係果句 搞咁多野寧願廢左廢老隊算
純粹好奇
今日知佢定左單人61萬儲蓄

咁我今日馬上抽淨61萬係ACC
其他就收落床下底
佢CHECK就只係CHECK申請前一日開始既儲蓄數目

咁佢SET 61萬係無意思?
除非你申請果日先知係61萬, 就走唔到錢姐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞