一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
其實買居屋同私樓根本係兩班人來
其實收緊政策,嚴厲打擊濫用公屋,而家嘅公屋數量都夠

重建公屋嘅受影響戶,迫佢哋揀同區舊公屋或者優先揀樓買資助房屋,唔需要再用靚地起新公屋

要令社會大眾(特別係住咗N年嘅公屋戶),公屋係政府平租比你,佢可以收返,租其他單位比你,唔好成日講到自己用咗幾多十萬裝修,要調遷就係政府迫害

利申:係住咗N年嘅公屋戶
冇錯 見到海達邨咁靚既位都拎來做公屋 好撚浪費 大佬 政府啲居屋起係啲山卡啦地方 邊個同你換樓
男姦女殺
(綠表)一個長者 or 2老
係咪都屬優先 排第2?
跌跌下居屋買家就會轉戰私樓
所以每逢跌市喊停居屋都戇撚鳩
預計明年底落成的「朗然」超額認購近30倍,今年2月完成電腦抽籤,原定第二季開始揀樓程序,房協主席陳家樂透露,「朗然」項目的工程仍在進行,房協一直密切監察工程進度,將於今個月內書面通知合資格申請人最新消息。
綠表係全部戶藉落名,其中一個60歲就得

家庭組合之中,1個長者同10個長都係同一條隊
揀樓先後睇攪珠結果而定
白表有部分係居屋、私樓都得
睇你邊個方向睇 居屋個定價都係睇個市
如果個價跌到連居屋都吸引唔到人
咁代表d人既收入都開始跌 已經係變左通縮
你好難keep到d人人工高 但樓價係咁跌
呢d情況唔谷下個市真係會變左日本咁
捱30年先返到家鄉
咁咪再降入息同資產限額
係,再增加綠表買居屋比例
徹底將客路分開

窮到燶:舊公屋或開荒牛
基層:租置、綠置
正常偏低收入:居屋
正常收入:私樓/二手居屋大單位
其實直情慢慢out晒d公屋學足新加坡咁可能仲好
又可以綁住d人 大家又有樓住
當年起公屋係因為太多大陸人戰後落黎
住係非法木屋療屋區
造成太多社會問題
所以70年代先搞新市鎮搞10年建屋計劃
諗住安頓好呢班人
到80年代經濟起飛
政府已經起居屋
諗住整逃生門畀呢班人
唔想一味起公屋呢D蝕本生意
但一個亞洲金融風暴同沙士改變哂政府思維
結果政府只係識一味起公屋
世界無咩邊個地方既公屋比例係可以高得咁誇張
然後有班人係諗住一夠18歲就申請公屋之後住一世
所以啟德 應該全居屋
起咁多公屋把撚咩
你啱
去起多d居屋
公屋慢慢起
到時大部分公屋變舊樓
D人住到咁上下就會 買居屋啦

依家咁樣 個個住一世 起幾多都啱夠
竟然俾局長同班智囊團諗到
拆晒d公屋佢就岩架啦
全部cut哂係冇可能,始終有弱勢社群需要

而且唔駛乜都拎新加坡嚟比較,當地人都有大量怨氣
我真心覺得何局長同陳太係有心做嘢

單係睇富戶/居住情況申報表:
交表:同意比人查
唔交:全家走
誇張咁講姐 cut到5%人口住就差唔多
係智力仲未達標
房署班人仲係用緊過去20年果套思考方式
根本唔識變通
都冇用啦
起得出黎都七八九十年後

90後都四十
無啦啦又走去起簡約公屋
浪費時間金錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞