一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
27/8/24 消息:
- 綠置居2023已有攪珠結果,揀樓日期待公佈
- 房協朗然揀樓延期
- 居屋2024將於第四季接受申請

常見Q&A
(27/8/2024更新, 大部份資料由 有好多人 巴打&儲半件蘋果批整合
足本版請到一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 28或之前)

Q1: 綠表白表點樣分?
A: 簡單講係綠表要用公屋換,白表唔需要

Q2: 係咪住緊公屋先有綠表?
A: 唔一定,可以係公屋輪侯冊人士,只要通過派樓前嘅資產審查,都可以用綠表 (詳情請睇申請須知或官網)

Q3: 按揭有房署擔保, 係咪一定會批?
A: 唔係, 如果個底太花,銀行可以唔批,或者批唔足
年紀太大都有機會批唔足年期

Q4: 住緊公屋,兩老要攬住過世,唔肯買樓,點算?
A: 自己用白表申請,買到除名

Q5: 想抽到大單位,有咩方法?
A: 結婚 / 離婚 / 攬住長者 / 生仔
Q5: 想抽到大單位,有咩方法?
A: 結婚 / 離婚 / 攬住長者 / 生仔

宜家得返長者同生仔
今期開始正式變成長者/初生霸權
其他家庭含哂
居屋2024
申請日期: 今年第四季
出售單位:
新居屋7132個
啟盈苑 1736 / 安柏苑 420 / 高曦苑 864 / 裕興苑 1344 / 兆湖苑 2768

請自行保存下表,非常實用
https://gia.info.gov.hk/general/202408/27/P2024082700182_469072_1_1724749766364.pdf

租者置其屋計劃(租置計劃)回收單位

選樓次序:
1. 清拆戶 (家庭)
2. 長者+初生 ( 23年10月25日或以後出生,申請截止日期時為3歲或以下)
3. 家庭 (白表核心先揀,白非核後揀,綠表家庭冇分核唔核)
4. 清拆戶 (一人)
5. 一人申請者

優化配額分配:
每個新居屋發展項目的單位數目作為計算基礎,以設定各個發展項目的配額數目。在每個發展項目中,「家有長者優先選樓計劃」和「家有初生優先選樓計劃」的配額數目為該發展項目單位數目的40%,一人申請者的配額數目則為該發展項目單位數目的10%。合資格申請者選樓的優先次序將按申請類別、配額比例和攪珠結果釐定。

https://gia.info.gov.hk/general/202408/27/P2024082700182_469073_1_1724749766370.pdf

白表申請者的入息及資產限額
一人: $30,000 / $615,000
家庭: $60,000 / $1,230,000

詳情請睇新聞公報
https://www.info.gov.hk/gia/general/202408/27/P2024082700182.htm
華富邨班清拆戶先係無敵
初生其實都唔係好吸引 唔係獨立自己一條隊
都唔係咁易中 吸引唔到人

加埋入長者,幾萬人爭果2900個位
過3歲就無得玩
抽2次都排得後,咁就收左皮
完全係騙案
長者就無神神賺多左33%配額

如果係獨立一條隊有10%配額,基本上係100%一定買到
今期居屋油塘點睇?定係其實都係啟德好啲?
長者同單人今次都有好大得益
家庭就係零和遊戲入面被剝削果一群

單位無多到,但分配方法唔同左
好似食蛋糕咁
今次話就話想大家都有機會食到唔到味既蛋糕,唔洗次次都畀長者揀哂D朱古力味
今次係個個都有機會食到朱古力味呀,但唔夠飽呀,食完都會餓死呀
長者就飽到嘔
家庭就餓到死
我敢肯定係20年來最差既居屋政策
正常都係啟德,極近地鐵站,入場費貴,但將來轉售個價都係貴

油塘就性價比高,近地鐵,商場配套有大本型,宋皇臺無咩大商場,過海快,價錢平,供樓都輕鬆好多,但附近都係公居屋區,應該有斜坡,同埋樓花期太長
身體很誠實
政府鼓勵生育都係hea做
勞動力都係諗住輸入外勞
其實我諗住成個家庭用綠表去換
價錢其實用最大單位嚟講差大概70萬都唔算好大負擔
依家未睇地段啦 但啲長者感覺油塘有海景好似好啲咁
反正都係近地鐵 對於啟德真係冇乜認識
可能喺附近行一圈先至會明白多一啲點解會咁貴
啟德9千幾蚊呎都抵既 話哂全新發展區又體育園
淨係地鐵上蓋都贏10條街啦
如果錢唔係首要考慮因素,長者住啟德啦,全區都係新嘅,交通方便,啲路好行啲

不過都要睇返本身嘅生活圈喺邊,來往得多嘅親友喺邊區,同埋佢有冇能力適應新嘅社區
中初生同清拆戶有冇加乘?
清拆家庭最早揀,之後先到長者、初生

正常情況都係清拆已經買咗啦
中清拆戶係咪一定用綠表抽?
我個情況係唔想郁到父母間屋,又有初生想拆開抽白表
要兩間一定係分開啦

例如住緊華富,如果唔買居屋,係比另一個公屋你,但揀咗優先買居屋,就唔會有公屋
黎緊幾年啲死廢老隊係咪仲供得起
擺明焗人帶埋廢老抽
四大長老是但一邊得都可以入廢老隊
睇大家跟唔跟
長者+初生 40%配額優先揀樓
唔係優先咁簡單
係絕對優先
第一,通常優先只係少部分人,即係少過10%,唔影響大部分人,咁先係優先
即係你唔會係巴士上劃40%係關愛座,叫其他乘客無位坐就企啦
第二,配額既意思就係呢一份係你既,呢一份係我既,但長者+初生有2個號碼,佢地可以揀2次,所以佢地既配額係90%,普通家庭係50%
第三,優先應該係同一condition之下優先,例如我又一家3口,你又一家3口,但你有初生,咁你優先,合理,但現實係拖1件長者又優先,拖2件長者又優先,一家2口又優先,一家5口反而完全無優勢,逼住要揀1房
第四,優先唔代表要4成人揀哂樓,淨係D豬頭骨先畀其他人食,咁唔係叫優先,咁樣係叫霸住
第五,畀配額初生係可以,10%都無問題,問題係點解果10%要係家庭度扣,用唔哂有淨就去左長者度,變左長者+初生40%,而唔係長者+初生30%?或者初生10%,有淨畀返家庭?
咁應該淨係抽白表初生,中左除名,兩老果間唔郁
不過就無得玩清拆
3年後再生過
今期玩完長者同初生後,家庭隊 必定無2房
上期都仲有,所以上期放棄2房既,今期真係唔使買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞