一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
61萬上限
差幾萬都會dq?
轉幾萬做cash放屋啦
主要係入息冇得搞,上限每年減,但人工每年加
最好每個月都keep好
有時主任要你比哂,睇利息、股息收入
唔屌廢老屌單人,你都on9
證券戶口好多股票
肯定過123萬家庭資產
如果唔比證券戶口佢,佢會唔會查到
我日日都屌廢老,你都on9
你可以搏,搏完比人告上庭就恭喜你成世留港都得
好彩既就揀樓之前比佢查到,最多取消資格
唔好彩既就揀左樓先比佢查到,到時要即刻補地價,加罰款幾十萬比房署

購居屋家庭成員涉虛報資料 法庭下令充公買方近40萬元
法庭其後根據《房屋條例》第26B條頒令購買人須繳納一筆款項,以供房委會沒收,該款項相等於居屋單位的買價(包括補價)與頒令當日的市值兩者之間的差價,法庭給予時間讓購買人向房委會繳付約220萬元的補價後,今日再頒下書面命令,下令購買人繳納近40萬元,以供房委會沒收。
https://topick.hket.com/article/3074813/%E3%80%90%E6%88%BF%E5%B1%8B%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E3%80%91%E8%B3%BC%E5%B1%85%E5%B1%8B%E5%AE%B6%E5%BA%AD%E6%88%90%E5%93%A1%E6%B6%89%E8%99%9B%E5%A0%B1%E8%B3%87%E6%96%99%E3%80%80%E6%B3%95%E5%BA%AD%E4%B8%8B%E4%BB%A4%E5%85%85%E5%85%AC%E8%B2%B7%E6%96%B9%E8%BF%9140%E8%90%AC%E5%85%83
球幾嘢點搏呀
瞞報、虛報
之前嘅申請須知列明,你授權比房署去其他機構、政府部門查證
大家講得咁明顯你都問,你係咪引導巴絲教你犯法,跟住
同老母講要買私樓 回水please
仲未計重建戶...
即係一般家庭成世都無機會, 呢D咪係on9正苦迫人移民...
離岸咪查唔到
佢睇香港跌,唔想買私樓
想買居屋都係老母太煩,日日催買樓結婚,之前可以講抽唔到居屋慢慢拖,而家乜都冇
香港就係咁
最有需求既 家庭 多數都無份的
乜唔係收樓前一個月除名 定還是呢個規定只限綠表?
綠表-收樓搬
戶籍上所有人用白表-收樓搬
戶籍上部份人用白表-除名或收回公屋

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/QA%20(C).pdf

屌你等多3年直接上私樓喇

房委會就係咁on9
佢就係想夾老人家做業主
將來減少綜援支出 或者個仔女唔養老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞