一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
簡約公屋既特性係臨時用途同埋借發展商D地
本身係想起哂係新界,用發展商用唔到既地,起完簡約公屋之後,過幾年拆哂就可以畀發展商起樓
一來可以暫時紓緩公屋壓力,又唔洗自己拎地出黎
二來發展商過幾年就可以將難發展既地變成可以發展既地
本身係雙贏
但有社區團體話D簡約公屋起哂係新界,唔方便低收入人士返工,要求係市區起
而個政府又真係咁ON9聽佢地講,政府拎自己既地係市區起簡約公屋
成個政策根本變左質,不單達唔到本身目的,而且衰過唔做
簡約公屋夠期就可以踢走,唔駛佢哋搬走嗰陣又嘈

以前中轉屋都係暫住,正式派公屋比佢哋又話要搬,仔女轉校乜乜柒柒,住緊嗰陣又嫌治安差
市區地咁樣浪費真係on99
問題係浪費曬d地
你新界個d 山卡啦就話 唔怕
啟德個位咁靚 用黎起簡約公屋完全浪費
仲要得幾層高
airside隔離呀
去買靚袋
都唔錯
想問ching住邊
仲慢慢黎啊
而唔係將黎緊落成既房屋改變用途
不過政府係似咁on,用遠水救近火
以政府既作風 點會咁快一刀切將而家起緊個啲轉哂做居屋 肯定講緊長遠目標
咁重大既政策邊係話轉就轉架
起17-19層
啟德有大媽跳緊廣場舞lu
想請教大家黎緊幾期居屋仲會唔會有市區靚位
(啟德/鑽石山/鐵路盤)
上網睇過啟德好似仲有地盤起貨
同埋係咪一手居屋基本上都好過同區私樓
買到一手其實係咪點都應該去馬
抽中一手,啱地區size就照去啦

未來居屋位置去#1睇政府公佈嘅資料,每季更新,唔好睇媒體加工嘅「懶人包」
想問下綠置家有長者,no. 排3x係咪完全冇機會揀樓?
認真答你
買300萬一房(新界買新樓, 市區買舊樓, 自己揀)
借8成240萬
廿年還
每月供15000
壓力測試30000
啱啱好
入唔到長者隊,仲有家庭隊,過往全部綠表都有份揀樓,只係你未必啱心水

同埋最好講自己次序,我係長者隊都唔記得每粒珠代表幾多人
第1次排,唔係好知次序邊到睇到?

可唔可以講多啲?

無業漢夜半刀捅老翁胸‎ 自首稱申綜援不果傷人博坐監‎ 囚10年10月
https://www.hk01.com/article/1055637?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
天水圍、元朗嘅話就未必
黎緊會用清拆戶身份抽
上面巴打有答過揀到市區新樓機會大(睇實際no.)
所以想諗下買一手新樓係咪比較穩陣
始終都叫有折同埋暫時都係諗自住
啟德附近位置私樓呎價貴好多
好似頭2,3粒珠先穩揀
之後要等家庭隊揀完一輪再睇剩返咩單位
當年第2粒珠個no.好似係排4xx
啟德仲有2塊地未賣,應該未來2期居屋都會有
sor, 我係想講排3x粒珠
清拆戶唔洗睇no.都100%有大單位啦
一手以家基本上係必贏 講完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞