一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 29

975 回覆
1 Like 4 Dislike
淘大幾多年樓呀...要比當然淨係apple to apple
走錢無問題 你收埋d錢 佢查到 你就奶野咁解
無記錯係check申請日期前半年(唔肯定一年定半年)
所以依家先轉走d資產已經太遲
舉例
我覺得又未必 公屋家訪捉濫用社會都普遍支持
居屋始終都係公家野有政府補貼 捉濫用其實都理所當然
以我暫時所知,係
d人驚閪虛假文書咩
廢老隊買個陣夠簽左承諾書會一齊住啦,結果呢?
想收返公屋就係返公屋落手,睇下點樣唔俾分拆戶
問題係搞得太盡麻 唔盡又查唔到野
你話隨機家訪無人會反對
但你自行評估成效
好多公屋戶就係嫌房署麻煩先走去換居屋
換完又要查查查
你查得嚴 d人又唔用廢老個名買樓 變相又要政府養返d廢老 咪又係違反左原意
以家佢都無理過你係咪一起住 總之你養左個老野佢 佢目的就達成架啦
好似過馬路咁者 做多兩條新聞 查cctv捉你 到你唔驚?
承諾書 我知你無本事搞我 梗係唔驚啦
你到時話家變又得 思鄉又得 根本唔會死得
但你要本人拍卡 唔可以代拍 check cctv捉你 無視私隱條例
好易做架者 但一定比人屌死囉
查出境記錄
應該殺到一小部分人既好過無
但係係銀行入面
佢係計申請果刻定係申請前
資產計申請截止日與揀樓當日
至於入息就係揀樓日期前12個月為申報期

居屋2022申請須知:https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/common/pdf/w_application_guide_c.pdf
改正:資產計申請期前一日與揀樓當日
至於入息就係申請前6個月與揀樓日期前12個月為申報期
我哋終於意見一致喇

有好多人都唔明,廢老做咗業主之後,政府安老支出、福利可以慳幾多
低成本又易做,仲要冇任何藉口
過去係申請前一日到揀樓當日,今期未公佈
都唔係,出入境記錄其實一般都係用HKID查
例如你用hkid 出境 用海外護照入境 其實就會show到個長期唔在港既情況出現
以往有政府部門用過 年零就打柴左呢個諗法
一於做絕啲
生到仔既,保證一年內買到居屋
都係個句
憑甚麼癈老有優先權
即係拎啟德堆新樓比?
但有唔少公居屋長者係長期住大陸

所以比較易處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞