中國玩家評《黑神話悟空》空氣牆:依賴實景掃描,缺乏地圖、關卡設計

321 回覆
366 Like 7 Dislike

希望黑悟空成功後,會出隻金庸/古龍 魂系game
https://lih.kg/mdueQT
#5 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
Lies of P
呢篇野主要集中講設計方面
即係話個遊戲得boss戰出色,其他嘅尤其是睇唔到嘅野就渣
都幾奇怪,正常大陸喺呢方面唔會太差,會唔會係testing做得少
重點係你買左了,佢賺左錢,你仲未知點解
佢啲室內環境黑到仆街, 入到去好似盲撚左咁

你想像下玩Elden ring/Dark soul但係冇火把
同劍星比 LoP 難玩好閪多囉
如果劍星D判定你都頂唔順
LoP 更加難搞
等到有 mod 將啲空氣場改走再考慮
冇買
淨係youtube睇過下點玩
畫質係ok
但玩法好撚悶
玩switch仲好
Shroud 認為,如果《黑神話:悟空》沒有贏得年度最佳遊戲,那麼獎項就被「操縱」了
比你望下唔緊要,但明知咁就唔撚該起碼比地界或者小地圖人啦
你試下做囉傻閪
屌佢老母,隻白龍同之後隻妙音,無論係世界級視角定修腳打法都魂到不得知了,完全再冇所謂gow feel
外加想打高傷要打成串平A或者儲能量,煩上加煩
Shroud呢啲玩開VALORANT嘅識閪評game咩
有工具都唔一定做得好嘅
未必有咁易 有時整咗舊野,唔代表嗰度真係有舊野
如果你打機試過行行下,一野穿咗個地下跌落地底就會明
出面空既,有咩比你玩
新屎坑都香唔過晶
仲有見到啲人係咁quote Asmongold 話隻game 9.5 goty
的確佢直播打機好吸引人睇,但係之前見佢玩隻類似vampire survivors隻Halls of Torment,佢係keep着做啲questionable decision
佢去評game就真係睇你點睇
彈幕勁多人撐喎
Asmongold呢條傻閪白鬼仲撚好笑
擺明低智嘅 係LA見唔少
其實真係基本野,只係同一時間唔易做
所以做game係要有識野嘅人做level design,而且好多時做art嘅會再分開另一班人

呢個post 列舉到嗰堆問題,其實係偏向嚴重
唔係披着東方神話神秘色彩嘅皮,唔係咁啱呢排啲人反woke攞呢隻game做情感宣洩嘅話,攞UE5但係整到咁我諗已經俾人屌到仆街

亦都好奇怪地,明明佢有出過game show俾人玩demo,都叫有啲playtest ,但係成品拎出嚟賣係照樣空氣牆+好令人誤會「嗰個位應該行得」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞