中國玩家評《黑神話悟空》空氣牆:依賴實景掃描,缺乏地圖、關卡設計

321 回覆
366 Like 7 Dislike
電腦計出黎既聲音效果係巔峰示範級數
純粹美術主導,level design冇做好/冇權力改

雖然用megascans素材好普遍,但唔係個個都無腦堆砌又唔執
https://x.com/passluo/status/1826919017015099614
畫面靚原本全部係scan 上去
無得行 無得跌 無互動
最慘行唔行到既都係一鳩樣咁樣
以為玩緊猜猜猜
所以就係話佢冇執
認真咩 係咪陰影誤會咗呀
金鋼棒強化素材
遊戲的空氣牆其實不是問題,但是有問題的是,前面可以走的場景,後面卻不能走,但是設計卻是差不多的美術和風格,

比如在遊戲一開始,這個地方大聖可以走橋,也可以走水路,但是到了後面,有類似場景的地方,玩家會被攔住,意思是不能走類似的道路,有空氣牆,防止跌落。

同理這裡也是,這裡玩家可以跳落,但是在遊戲裡的其他地方類似的則是空氣牆。

比如在隱藏結局必做的瓜田任務,還有打浮屠界的時候,都需要往後跳,轉視角,但是這個時候又沒有空氣牆了是吧。

如果設計的風格統一,但是卻有這樣的落差,就會給玩家一種空氣牆很多的感覺,限制了玩家的行動,讓玩家少很多自由探索的感覺。
低成本
投放更多budget去marketing到
係連登一定比0分啦
其實講收貨都真係比較夾硬嚟
啲人都識好mean咁講「公司請你番嚟唔係等你學野」啦
early access 都仲會話收貨,開發咗好一段時間,拎着3A個朵正式賣街都咁樣
加個地圖就搞掂啦,屌佢老未整唔到就,空氣牆真係有d煩
睇咁耐
只可以話仁王同FF16比人屌成咁都幾可憐
想問下我1440p穩到85左右,開唔開v sync,然後再較高d畫質好? 60hz 4k 27inch monitor
好有中国特色

金玉其外
呢班友仔係咪扮哂中肯?
反映支那現實啫
係支那行行吓都會死啦
d空氣墻真係好煩,但其實個問題只需要game内有地圖就完全解決。
真係唔知點解冇地圖咁on9
十年前中國MMO大作天涯明月刀
香港人主導嘅圖像引擎,睇圖係just cause級數遠景

結果啲遠景植被billboard同實際建模相差太多
一個輕功飛埋去,啲樹林會一片片咁消失

宏大嘅主城,行近啲城門係幾十米高,一級樓梯都半個人高,以為去咗巨人國

呢種叫「假大空」
真 2024仲要人手行去boss到
手機game都做到一鍵解任啦
錢係拎嚟用 唔係拎嚟嘥
依樣真
對比起原神啱啱出
都正常好多
反而依隻吹大咗
已經唔講香港
就算去到台灣啲討論區
台灣新聞facebook page
係突然勁多簡體字打手吹捧
個地圖設計真心on9, 冇地圖但每個位都要撞下,玩一陣就好攰
7分有5分都係比個景,咁佢又真係靚既,但遊戲性一般,關卡設計0分
最多7分
如果無西遊背景, 只係一隻6分game
加地圖就會俾人發現佢有得行既地方得好少
空撚完未?好柒煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞