中國玩家評《黑神話悟空》空氣牆:依賴實景掃描,缺乏地圖、關卡設計

321 回覆
366 Like 7 Dislike
乜嘢叫好嘅「優化」? 利申先我叫開optimization

我以前部舊機1050 16gb DDR4 1080p 玩幻痛係穩過100 FPS
畫質應該係低吧 (遊戲自己幫我optimize) 燒足半粒鐘機又放煙又爆炸,完全冇跌frame,Fox Engine 真係犀利,拍得住初代Frostbite

講返黑猴,60 FPS喺今時今日 2024 就算1080p 都真係不能接受嘅級別
ching坐左幾多年,10年前嘅舊game run得100fps有咩好攞出黎講,點樣可以攞黎同而家嘅game比
1050d 咁嘅垃圾卡就扔撚左去啦,有display card同冇係冇分別
咁佢PC 寫最低要求1060嘛,你畫質低到CS 1.6咁都可以,至少保個100 FPS 無鋸齒

40-60 仲要係一隻God of War式無雙驚,咁都叫好optimization 典忍呢?
應該太心急 虛幻5素材 乜都塞落去 但QA測試唔夠時間做 又唔想下年出先咁 細工作室 人數都唔夠執
咁佢真係中國人,所以咪用優化
你要屌都屌希治閣用優化啦

btw我知香港、台灣用開「最佳化」

optimization / optimize 中文翻譯係「最佳化」,唔係「優化、改善、改進」
https://lih.kg/2324524
都冇咁嘅概念,又點會去執呢
淨係呢個post列舉嘅問題例子,已經睇得出製作組(或者lead着嗰個) 係冇一個意識覺得有需要去引導玩家,整咗個風景好靚嘅場景就well done㗎啦,「風景好寫實,光影好靚,掂呀!

呢啲唔關QA,play test,工作室有幾多人嘅事,根本係設計一個虛擬3D playground好初步已經要諗嘅野嚟

呢隻game真係好好彩,食正民族主義,同埋反woke潮流唔知點樣嚟嘅「想反woke就要支持呢隻game」呢個諗法
試下係其他廠,特別係臭晒朵嘅ubishit同暴雪,整個咁嘅level design,俾人屌到落地底㗎啦
大陸啲online game反而比較少呢啲問題,人手都係因素嚟
大陸產品通病 金玉其外
完全唔在意細節
攪六年都唔執下啲空氣場問題,又唔係有資金人手問題,真係服咗佢
咪一樣屌住黎玩,市場已經證明左,d boss其實隻隻都好有心機去整,好多boss都好型棍,差極都有8分
character design, rigging 同 bgm 我誠心畀A++,睇得出好畀心機整
concept art 儘管我唔好古裝嘢
(我軍宅唔太鍾意啲刀劍冷兵器)
都畀個 B+

game flow 淨係得打卒、打中boss 大boss,後期流程有啲重複枯燥,只可以畀個C

map 同 level design 直接 U
又新工作室
明明成team人一齊做左咁多年遊戲
每隻boss啲細節做得好好喎
呢隻game睇完人玩,自己再去玩會好好多
大陸遊戲最鐘意吹撚到上太空
你short L左呀
免費都唔會浪費時間落呢隻game
我玩其他是旦一隻大作都得
點解要玩隻中等水平 但要$300既遊戲?

$500玩elden ring仲抵玩 地圖又大
大把選擇
因為gameplay 遊戲性喺宣傳嗰陣冇人會在乎,而畫面場景夠靚怪物夠多就可以俾人係咁打飛機
唔得嫁 美術好好黨 又要嬲鳩
我意思係加返啲封路指示就 OK
steam玩咗個半鐘就refund咗
等gamepass/50% off先玩
反映咗設計無經驗呢個問題,但玩落其實影響不大。
當初成班人吹到咁大,冇諗過而家係大陸人開始完蜜月期狂屌黑悟空,港台反而冇咁激動
我雖然冇睇過西遊記原著,但學生嗰時有追過大陸西遊記電視劇仲要幾鍾意孫悟空個人設,所以我都幾明白班大陸人點解咁嬲,
同時我都唔太接受到依個係創作人標榜好好讀過原著、口口聲聲話改編不是亂編,而得出嘅齊天大聖

大陸人好多嘢整出嚟都係得個樣,
完全無視細節位,
所以永遠都出唔到啲好精緻嘅作品
大陸人點樣狂屌
你確定屌既係多數?
post黎睇下
隻game個藍本就係原著
你自己無睇過,睇得啲電視劇
就屌個創作人咁寫
點睇都係你柒碌問題
大陸有個清華本科北大碩士學霸有stream悟空
人地成肚墨水,講到隻game好多位,對白,設計等都refer到原著邊到
佢都話條team要睇到原著好熟先得
點樣無細節位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞