中國玩家評《黑神話悟空》空氣牆:依賴實景掃描,缺乏地圖、關卡設計

321 回覆
366 Like 7 Dislike
兩隻都值得玩

難度、故事黎講lies of p 遠高於劍星。
劍星勝在換衫睇女養眼
咁佢係好keep到個人氣,兼且啲人就係好鍾意睇呢啲 客觀咁睇佢係成功嘅
只係好奇怪咁有啲人keep着要拎Asmongold 嘅個人評價當權威咁撻人
Asmongold只係個吹水佬,評game得啖笑
佢對gaming嘅認知只係兩樣嘢:魂系、wow

啲人都成日笑佢井蛙,而且極無耐性去睇基本教學,但又屌難玩

stellar blade唔識開技話難玩

最搞笑係最尾2張圖:睇trailer踩到隻game地底泥
轉頭beta玩兩玩又話goty根本同連登仔一樣,神作、垃圾二選一

想玩魂系GAME就玩Lies of p
劍星只係披住魂系皮既動作game
全程就係屈劍氣倒地AAAAAA打到爆機
劍星又點樣魂系皮邊塊皮似
連腳印呢d都少仲要吹到十分3A大作
點披魂系皮法?
你理得佢實際上係唔係
佢隻GAME出果陣大把人認為佢係似隻狼
媒體都係咁形容隻GAME
睇GAMEPLAY大把人見到個玩法都第一聯想到魂系GAME
你覺得唔係咪唔係囉
皮都冇披過,人地係Nier,MGR果啲路線
你邊度見到Eve有精力值?仲要人地有復活又有護盾
上面我講左
佢比人第一印象係
實際上玩落佢唔係
條友最撚搞笑係聲大大原來人地覺得係媒體覺得係佢就覺得係
前面講魂系皮
後面講咩aaaaaa
睇撚到我1999
你話dmc皮我都明
Asmon以前玩開魔獸 中國多人識佢
有時講經都會講下中國topic

但打機方面真係完全鳩黎
搵佢做白鬼代表真係唔知想點
條友根本咩都唔識…
隻game搞到我想去敦煌嗰啲地方旅行
劍星都拎出黎比
兩款唔同優點既game
就好似比較茶飲同果汁咁...
唔做空氣牆個地圖咁大
Code寫得唔好就變2077
2077所有邊緣位置都會叫你返回㗎啦
常見個做法係會搵野封咗個位,可能係直接一幅牆,可能係啲設計風格一致嘅裝飾物提你個邊界喺邊度
或者直接彈個message提你前面過咗探索範圍

淨係呢個post啲例子,隻game係冇呢樣野之餘,有inconsistency嘅問題
我意思指optimization唔夠功力
會變成2077一出咁4090都玩唔到
所以夾硬斬到東一忽西一忽限制,唔洗咁多算力
但係個空氣牆唔係講緊 每關一個map vs open world 成個大地圖 嘅問題喎
我估你係搞錯咗啲嘢

整空氣場應該唔會整到渲染更加輕鬆

如果要整到顯卡更加輕鬆 應該要根據物件距離而有唔同嘅渲染精細度
篇文嘅意思唔係做晒成個地圖,而係做好引導
邊啲地方行得,邊啲地方唔行得
好嘅地圖設計係暗地裡提供一套規則俾玩家
空氣牆對developer嚟講,整遠景LOD會易整啲,因為行唔近,只做billboard就可以

不過黑神話用nanite自動動態LOD就無所謂了
學當年FF8咁,
假sand box 地形,其實全部係texture
條橋殊途同歸,用隱形牆限制探索空間
遮掩根本inaccessable 嘅bug位/空間
pin this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞